Postavit z Lega se dá cokoli, je přesvědčený Tomáš Kašpařík, který má zápis v Guinnessově knize rekordů

Vytvořil největší plně funkční ruské kol na světě, které měří 365 centrimetrů na výšku. Použil 40 tisíc dílů stavebnice. Tři roky pracoval na městě z oblíbeného Pána prstenů, na což potřeboval 110 tisíc kostiček. „Všechno se dá převést do podoby stavebnice, proto pořád vymýšlím nové věci,“ říká Tomáš Kašpařík.

V současné době se zajímá hlavně o rozhledny. „Krásné jsou třeba Štěpánka v Jizerských horách a šumavská Klostermannova rozhledna vysoká 44 metrů. Úžasná je taky vodárenská věž v Českých Budějovicích, kterou už mám hotovou,“ zamýšlí se. Mimochodem model je metr vysoký a bylo na něj potřeba 6 300 kostek.

Všechno, co postaví, prezentuje na výstavách u nás i v zahraničí. Jednu z nich - Svět kostek, sám organizuje. Ta zatím poslední proběhla v pavilonu A olomouckého Výstaviště Flora (reportáž z ní si můžete poslechnout níže).

Tomáš Kašpařík patří mezi AFOLy, dospělé LEGO fanoušky. Má přezdívku Chairudo, což v překladu z japonštiny znamená dítě nebo malý člověk.

Stavitel lega Tomáš Kašpařík v Českém rozhlase Olomouc

Poslechněte si kompletní povídání Tomáše Kašpaříka s Ditou Vojnarovou.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Větrník najdete i na webu Českého rozhlasu Olomouc nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio