Povodně nezastavily přípravy voleb. Z Olomouce už se vybavení rozváží do volebních místností

18. září 2024 13:50

V Olomouci odstartovala příprava na víkendové volby. Budeme v nich vybírat nové krajské zastupitele a v některých částech Česka také senátory. Ze skladu magistrátu na okraji Olomouce už úředníci od začátku týdne vozí vybavení do volebních místností.

Sklad magistrátu je momentálně plný plná uren, krabic, cedulí, zástěn, vlajek a státních znaků. Přípravy na volby jsou v plném proudu. Jako ta voda, která nám stěžuje situaci,“ dodává s povzdechem Vladislava Mašková z olomouckého magistrátu.

Rozvážíme do okrskových volebních komisí velké i přenosné urny, zástěny a kancelářské potřeby pro vybavení místností. Celkem rozvezeme asi 200 velkých uren, 150 malých a zhruba 200 zástěn. Letos jsme dokonce posílili zásoby o stolní zástěny. Naši pracovníci odtahali asi 30 tun papírového materiálu, který jsme museli přerozdělit pro jednotlivé obce,“ popisuje Mašková.

Práce končí až 10 dní po volbách

Přípravy zdaleka nekončí s otevřením volebních místností. Pro nás to končí zhruba deset dnů po volbách, kdy musíme vše stáhnout, včetně papírového odpadu, zástěn a uren. Nakonec uklízíme celou tělocvičnu, vysáváme koberce a vracíme ji do původního stavu,“ vysvětluje Mašková.

Do toho všeho navíc zasáhly povodně. Už nám volalo několik kolegů z Litovle, že kvůli záplavám nedorazí. Trochu jsme však předvídali, a proto jsme nakoupili silné pláštěnky pro naše pracovníky. Teď si dávají teplou kávu a vyrážejí do terénu, říká Mašková.

V olomouckém správním obvodu je potřeba vybavit 167 okrskových komisí, z toho 96 přímo ve městě.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio