Pracovna: Ve střižně s Veronikou Liškovou a Hedvikou Hansalovou

9. duben 2024

Filmařka, dokumentaristka a scenáristka Veronika Lišková a filmová střihačka Hedvika Hansalová. Poslechněte si rozhovor přímo ze střižny, kde obě pracovaly na filmu Rok vdovy.

Veronika Lišková (1982) je česká filmařka, dokumentaristka a scenáristka. Vystudovala Katedru teorie kultury na FF UK a scenáristiku a dramaturgii na FAMU. Hned na začátku své filmařské kariéry se její první celovečerní dokument Danielův svět dostal do sekce Panorama na festivalu Berlinale. Úspěšný film o životě pedofila se pak dostal na přehlídky do různých koutů světa a u nás získal Cenu diváků na MFDF Ji.hlava v roce 2014 a také nominaci na Cenu české filmové kritiky. O nic méně úspěšný nebyl ani její druhý celovečerní dokument Návštěvníci, který měl světovou premiéru na festivalu v Locarnu a pak byl k vidění ve více než čtyřiceti zemí. Získal hned několik cen a také nominaci v kategorii Dokument na letošním předávání cen Český lev. Dnes pracuje na dokončení svého celovečerního hraného debutu Rok vdovy, který přijde do kin na podzim letošního roku.

Filmařka, dokumentaristka a scenáristka Veronika Lišková a filmová střihačka Hedvika Hansalová

Hedvika Hansalová (1977) je filmová střihačka, která má na svém kontě už velký počet snímků. V minulém roce byla nominovaná v kategorii Střih za film Arvéd na cenu Český lev. Pracovala také například na úspěšném dokumentu režisérky Adély Komrzý Zkouška umění nebo na dokumentárním seriálu Sestřičky režisérky Báry Kopecké. Nyní dokončuje střih na celovečerním filmu Veroniky Liškové Rok vdovy s Pavlou Beretovou v titulní roli.

autor: zuf
Spustit audio

Související