Přednáškový sál, malé kino či depozitáře. Ornitologové v Přerově mají novou stanici, stála 100 milionů

1. prosinec 2023 11:19

Nové zázemí mají ornitologové z Přerova. Díky investici za 100 milionů korun se jejich stanice, která ve městě fungovala více než 40 let, proměnila v moderní komplex budov s přednáškovým sálem, malým kinem, depozitáři a novou expozicí Ptáci Česka. Podle ornitologů se jedná o největší výstavu svého druhu v Česku.

„Ptačí terminologií můžu říct, že jsem pyšný jako páv, že se tato rozsáhlá akce podařila po více než třech letech dokončit a věřím, že bude sloužit veřejnosti jak k poznání, tak zábavě či poznávání světa ptáků,“ uvádí ředitel přerovského Muzea Komenského Radim Himmler.

Podle něj se novou stanici podařilo vybudovat především díky dotacím. Ty pokryly 70 procent nákladů, tedy více než 70 milionů korun.

Expozicí bude návštěvníky provázet ornitolog Martin Vymazal. „Je to určitě nejkompletnější ukázka českých druhů ptáků, kterou můžete u nás v republice najít. Máme tady dohromady 365 druhů a necelých 600 jedinců,“ zmiňuje Vymazal.

Je to určitě nejkompletnější ukázka českých druhů ptáků, kterou můžete u nás v republice najít.
Martin Vymazal, ornitolog

Preparáty doplňuje taky rozsáhlá sbírka vajec a interaktivní prvky pro děti. Ve stanici vznikly i laboratoře a zázemí pro ornitology. „Specializované ornitologické muzeum jiné než přerovský ORNIS není nejenom v Česku, ale i v přilehlých zemích. Máme být opravdu na co hrdí, že v Přerově tady takové zařízení je,“ kvituje Zdeněk Vermouzek, ředitel České společnosti ornitologické.

Výukové programy pro školy začínají v příštím týdnu, termíny jsou už teď plné až do vánoc.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související