Přerovský okresní soud tento týden projednává záplavy v Brodku, desítkám lidí způsobily škodu za 14 milionů korun

22. srpen 2024 09:40

Okresní soud v Přerově projednává tento týden kauzu záplav v Brodku u Přerova. Na podzim 2020 tam voda zatopila na 70 domů a způsobila škodu za 14 milionů korun. Muži, který tomu údajně mohl zabránit, ale neudělal to, hrozí za přečin obecného ohrožení z nedbalosti až 8 let vězení.

Více než 10 minut četl státní zástupce soupis všech poškozených a součet škod, které jim voda v noci z 14. na 15. října 2020 způsobila.

Řada z nich přitom seděla v soudní síni, 86letá Bohuslava Marková měla slzy v očích. „Doufám, že to dobře dopadne, že bude odsouzený a že navrhnou, aby to zaplatil. Na toto čekám já i všichni ostatní,“ říká.

Podle obžaloby majitel mlýna Kaláb Jan Filák neotevřel v osudný den stavidlo na říčce Olešnice. Jeho obhájce Jan Rosák ale vinu svého klienta odmítá a tvrdí, že jeho klient doplatil na to, že správně nezafungoval celý systém protipovodňových opatření. Voda by se podle něj vylila z koryta, i kdyby stavidlo bylo otevřené.

„To znamená, že povodní orgány neinformovaly jednotlivé vlastníky vodních děl a v podstatě to odskákal klient jakožto ten nejmenší článek celého řetězce. Pokud to, co se stalo, je skutečně trestným činem a některé osoby jsou odpovědné za to, co se 14. respektive 15. října stalo, tak by se to mělo týkat zejména jiných osob, nikoliv inženýra Filáka, respektive společnosti FILÁK REALITY s.r.o.,“ uvádí Rosák.

Obžalovaný se jednání opět nezúčastnil

Sám obžalovaný se jednání neúčastnil. Podle jeho advokátů ze zdravotních důvodů. Jeden z nich Miloslav Jančík už dopředu avizoval, že mají výhrady k několika znaleckým posudkům a budou požadovat doplnění dokazování.

„Ten znalecký posudek zpracovávala osoba, která je spřízněna s Povodím Moravy, takže pochopitelně koho chleba jíš, toho píseň zpívej,“ zmiňuje Jančík.

Hlavní líčení bude pokračovat i ve čtvrtek, a to výslechem svědků.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související