Přerovští hasiči se stěhují do nové zbrojnice na kraji města

Šatny v garážích, stísněné prostory, nedostatek místa pro zásahová vozidla. Zhruba tak vypadalo zázemí přerovských profesionálních hasičů ve staré zbrojnici v centru města. Ode dneška už slouží v nové moderní stanici za zhruba 240 milionů korun na okraji Přerova.

„Auta tady stojí na centimetry, milimetry. Abychom mohli auta ráno kontrolovat, tak je to problém,“ ukazuje ještě na staré stanici v centru města šéf přerovských hasičů Miroslav Čoček stísněné prostory. „Zkrátka ta stanice už byla malá, zavazeli jsme si, kolem aut bylo málo prostoru, celkově to bylo špatné," potvrzuje hasič František Hanák, že původní zbrojnice byla nevyhovující.

Hasiči teď už naposledy sjíždějí k výjezdovým vozidlům zaparkovaným ve starých garážích a můžou přeparkovat do nového. Ve středu už další směna nastupuje do práce na okraji Přerova v Ulici K Moštěnici.

Na výjezd měly ve staré stanici 7 vrat, teď jich mají dvacet tři. Na hasiče kromě moderního zázemí čeká také třeba nové sportoviště na trénink. Stěhování tím ale ještě nekončí

„Bude sem přemístěno ještě vybavení a velká technika z pobočných stanic, kterou jsme tam měli uskladněnu z prostorových důvodů. Správně má být tato technika na centrální stanici, kde je pro ni personál,“ vysvětluje Miroslav Čoček. Přesunout se musí také třeba archiv. Stěhování odhaduje ještě na další tři týdny. Fungování hasičů ani úředníků územního odboru ale nijak neovlivní.

„Od středy už budou na nové stanici sídlit i úředníci. Bude zde fungovat podatelna, oddělení stavební prevence, ti už mají přestěhováno komplet všechno tak, aby mohly výkon státní správy zajistit bez nějakých výpadků a omezení,“ říká mluvčí hasičů Lucie Balážová. Celá stavba vyšla na zhruba 240 milionů korun.

autor: bas
Spustit audio