Prezident vyznamenal učitelku Darinu Nešporovou z Jívové, která zachránila život pěti dětem

29. říjen 2018

Tragédií málem skončil loňský červnový výlet předškoláků v Jívové na Olomoucku. Nestalo se tak díky statečnosti učitelky Dariny Nešporové. Vlastním tělem ochránila tehdy pětiletého chlapce před autem, které na ně spadlo po nárazu do stromu. Zřejmě mu tím zachránila život, sama ale skončila s vážným zraněním v nemocnici. Odvážný čin nezůstal bez povšimnutí prezidentské kanceláře, včera večer Nešporovou vyznamenal Miloš Zeman.

„Po dešti byla taková špatná cesta, auto jelo rychle, kolem 120 kilometrů v hodině, po silnici třetí třídy. Dostalo smyk, narazilo do stromu a řítilo se na tu skupinku dětí se mnou,“ vzpomíná Darina Nešporová na loňský pátek 16. června. Učitelka v mateřince se tehdy s pěti předškoláky vracela z výletu.

Čtyři děti se jí podařilo odstrčit, malý Filípek se ale své učitelky nechtěl pustit. „To auto bylo zrovna nad námi, tak jsem s tím Filípkem zalehla, a tak jsme skončili pod tím autem. Já jsem ho shodila na zem a zakryla jsem ho, ta kola byla mírně posunutá tak, že Filípka šlo lehce vytáhnout. No a na mě o spadlo. Jak to na mě leželo, cítila jsem, jak mi to v pánvi křupe a pálila mě hrozně ruka, protože tam byl zrovna horký výfuk,“ vypráví Nešporová.

Bývalá zdravotní sestra už tušila svá zranění. Pod autem ležela celých osm minut. „Měla jsem zlomenou pánev, popálenou ruku od paže až k lopatce. Druhu ruku jsem tak moc spálenou neměla, ale ta popálenina pracuje tak, že z druhého stupně se udělá třeba za týden třetí stupeň, a pak se mi tam spálily i šlachy,“ dodává.

Darina Nešporová svou duchapřítomností zřejmě zachránila život tehdy pětiletému Filípkovi. Jeho maminka Radka Stejskalová byla mezi těmi, kdo učitelku zpod auta vytáhli. „Filípek měl popáleniny na levém předloktí. Hlavičku mu naštěstí zachránila paní učitelka Darina, díky tomu má teď popálenou jen ruku. Naštěstí měl batůžek na zádech, ten byl uškvařený skrz naskrz od výfuku. Takže naštěstí jen ta ruka. Snažili se to doktoři nechat tak, ale bohužel se to nehojilo, takže je po plastické operaci,“ říká. Paní Radce už při dopravní nehodě zemřel manžel. Loňské neštěstí ji s kantorkou sblížilo.

Za odvážný čin dostala učitelka několik vyznamenání. Dnes z rukou prezidenta Miloše Zemana převzala také státní vyznamenání.

autor: mot
Spustit audio