Primátorem Prostějova byl opět zvolen lídr ANO František Jura

18. říjen 2022 12:19

Zastupitelstvo Prostějova v úterý zvolilo do funkce primátora Františka Juru (ANO), který stál v čele města i v uplynulých čtyřech letech. Jura byl jediným navrženým kandidátem na primátora.

Vítězné ANO v Prostějově vytvořilo po zářijových komunálních volbách koalici s ODS a hnutím PéVéčko. V pětatřicetičlenném zastupitelstvu má koalice 22 křesel. V předchozím volebním období ANO v Prostějově vládlo s ODS, PéVéčkem a ČSSD. Sociální demokracie se ale do zastupitelstva letos nedostala.

V městské radě má podle koaliční smlouvy hnutí ANO sedm křesel, tři posty připadly ODS a jeden PéVéčku. Zastupitelstvo dnes zvolí členy městské rady. Zástupci ANO, ODS a PéVéčka pracují na programovém prohlášení koalice, jehož pilíři budou podle Jury investice do dopravy, sportovní infrastruktury včetně nového bazénu, dopracování změny územního plánu či úpravy jižní části centra města.

Na co se zaměřit? Odpadové hospodářství či parkování

Město se podle Jury bude muset také zaměřit na odpadové hospodářství, využití plochy po bývalých jezdeckých kasárnách či parkování ve městě. „Jsou to všechno věci, na které je třeba najít širší shodu v zastupitelstvu,“ podotkl Jura.

ANO v zářijových volbách získalo v prostějovském zastupitelstvu 14 mandátů. Druhé skončilo hnutí Na rovinu! (STAN, TOP 09, Zelení) se šesti mandáty. Třetí SPD má také šest zastupitelů. Čtvrtá kandidátka vytvořená ODS a nezávislými osobnostmi získala pět mandátů, tři zastupitele má páté Pévéčko. Česká pirátská strana získala jednoho zastupitele.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Zdroj: ČTK

Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy