Pro olomoucké Muzeum umění začíná zlomový rok. Do jara musí připravit architektonickou soutěž na podobu dlouho plánovaného Středoevropského fóra

Zlomový rok má před sebou Muzeum umění v Olomouci. Čeká ho architektonická soutěž na podobu Středoevropského fóra - obří galerie pro moderní umění ze zemí Visegrádu. Model budoucí budovy už přitom vypracoval pražský architekt Jan Šépka. Ministerstvo kultury ale preferuje vypsání tendru. V muzeu umění tak už na přelomu roku začaly horečné přípravy. Soutěž totiž musí nachystat nejpozději do začátku dubna. Už teď počítá, že zahájení stavby nabere několikaměsíční skluz.

Na klidný rozjezd nového roku může ředitel Muzea umění Michal Soukup zapomenout. Horečně totiž připravuje vypsání architektonické soutěže na budovu nové instituce, která nemá ve střední Evropě obdoby. Tak zvané SEFO. Centrum moderního umění zemí visegrádu. Architektonickou soutěž jasně doporučil při své nedávné návštěvě muzea ministr kultury za ČSSD Antonín Staněk.

A tak má Michal Soukup se svým týmem hodně napilno. „Připravujeme výběrové řízení na administrátora, zabýváme se složením soutěžní poroty a především přípravou zadávacích podmínek,“ popisuje Soukup.

Dodává, že s vyhlášením počítají na přelomu března a dubna. Ke složení poroty zatím Michal Soukup nechtěl moc prozradit.
„Domluvili jsme se i s panem ministrem, že by bylo dobré, aby prestiž soutěže byla opravdu vysoká, aby v porotě zasedli i významní zahraniční architekti,“ dodává ředitel Soukup.

Muzeum umění původně se soutěží nepočítalo a s pražským architektem Janem Šépkou se domluvili na vytvoření modelu plánované budovy. „Já bych se soutěží ještě počkal, protože v této chvíli řešíme s Muzeem umění to, že máme platnou smlouvu na všechny stupně projektové dokumentace. Takže o tom, jestli nějaká soutěž bude nebo nebude, bych řekl, že je předčasné mluvit,“ vyjádřil se architekt Šépka.

Situace s architektonickou soutěží se změnila poté, co Muzeum umění na tak zvané SEFO nezískalo evropské dotace a ministerstvo kultury přislíbilo zaplatit ambiciozní projekt ze státních peněz. Tím pádem ministr požadoval i architektonickou soutěž. Schválení státních dotací se ale stále oddaluje. Místo podzimu už Michal Soukup počítá s lednovým termínem. SEFO by mělo získat přes půl miliardy. Harmonogram stavby se ale podle ředitele Soukupa už teď prodlouží zhruba o 7 až 9 měsíců. S prvními návštěvníky Středoevropské fórum počítá v roce 2024.

autor: bam
Spustit audio

Související