Pro romantiky jsou Rychlebské hory ideálním místem k životu

„Javornicko mi přijde magické,“ říká výtvarnice Zdeňka Morávková. V Rychlebských horách žije už téměř deset let a mluví o nich jako o bezhraničních. „Komunita, která tu žije je velká a spolupracuje na celém území.“

Sama se označuje za kreativce na volné noze. „Nejvíc mě vytěžuje příprava dramaturgie a kulturního programu v Tančírně v Račím údolí.“ K tomu ilustruje knížky pro děti a věnuje se spoustě dalších aktivit. Třeba spolkům Světakraj a Cestou s Montessori.

Společně s manželem a přáteli zvou návštěvníky do nejmenší galerie na světě, kam může vstoupit jeden člověk. „Je v kapličce sv. Urbana nad Zálesím, která byla v zanedbaném stavu a u které se křižují turistické trasy,“ popisuje Zdeňka Morávková. S přáteli ji opravili a zvou tam současné umělce, kteří musejí se svými díly respektovat sakrální prostor.

Zaměstnává ji taky festival V centru/Im Zentrum - česko-německá kulturní iniciativa, jehož je ředitelkou. Umělci odkrývají prostor určený ke společnému setkávání a odkrývají bývalé Sudety i v jejich kulturní rovině. Festival je putovní, organizátoři se nechají každý rok oslovit jinými místy, která za sebou mají nějaký příběh. „Má specifické genius loci,“ upřesňuje Zdeňka Morávková. Jednotlivé ročníky proběhly např. v Hraničkách, Zálesí, v zaniklém zámečku v Bukové u Bernartic, na nádraží ve Vidnavě Velké Kraši. Letošní ročník se chystá v jesenické bývalé městské knihovně.

autor: voj
Spustit audio