Probudit kreativitu v každém člověku a začít u dětí. To je cíl základních uměleckých škol, ví Eva Pešáková

Eva Pešáková je výtvarnice a bývalá ředitelka ZUŠ Žerotín. Také zakladatelka Nadace Jana Zrzavého, vášnivá milovnice Řecka, která dokáže přetavit své pocity a dojmy do divokých barevných kombinací obrazů a šperků.

Studovala na pedagogické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci výtvarný obor s češtinou a dodnes říká: „Byla jsem touto možností naprosto okouzlena.“ Pokračovala postgraduálním studiem s výtvarným zaměřením a doktorátem.

Celou svoji profesní dráhu věnovala tomu, aby přiblížila a ovlivnila vnímání dětí a studentů výtvarným světem, náručí barev a krásou umění. Jako ředitelka Základní umělecké školy Miloslava Stibora v Olomouci organizovala přehlídky výtvarných prací, výstavy, semináře, zájezdy za uměním a malířské pobyty. Její díla jsou zastoupena ve sbírkách českých, zahraničních, dokonce i v USA.

Jak vnímá Eva Pešáková dnešní konzumní svět? Proč je důležité setkávat se v životě s osobnostmi? Jaké poslání se umělci snaží lidem předat? Nejen o tom povídala Eva Pešíková v Hostu ve studiu.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Větrník najdete i na webu Českého rozhlasu Olomouc nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio