Proč máme raději tatarku než kečup a jak to souvisí s naší „národní chutí“?
11. červenec 2023
V každé zemi je tzv. národní chuť. Bez ní by ani neexistovaly národní kuchyně: italská, francouzská, španělská, maďarská a tak dále. České národní chuti mimo jiné lahodí tatarská omáčka, kterou podle všeho čeští občané nakupují víc než kečup. Náš bohemista se na „tatarku“ podíval z jazykového hlediska.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
S hereckými hvězdami poznejte tajemství textu starého dva tisíce let
Ondřej Kepka, režisér a moderátor


O věrné lásce statečného Chairea a sličné Kallirhoy
Román byl napsán pravděpodobně už v prvním století našeho letopočtu a možná dokonce i dříve. Jde o první dochovaný milostný a zároveň i dobrodružný román nejenom antického, ale vůbec evropského písemnictví.