Prodej vánočních stromků je v plném proudu. K mání jsou i na plantážích

13. prosinec 2020

Prodej vánočních stromků je už v plném proudu. K mání jsou tradičně na náměstích, tržnicích, u obchodních center, ale taky na plantážích. 

„Je pěkný, má pěkně rozložené větve, říká pan František, který vyrazil na šumperskou plantáž s vánočními stromky spolu s dcerou a synem hned v den jejího otevření. „Každý si vybere ten, který se mu líbí,“ říká František s tím, že z vlastnoručně uříznutého jehličnanu bude mít určitě mnohem větší radost.

Spolumajitelka plantáže Šárka Horáková uvádí i další výhody oproti stromkům z obchodu. „Nepoužíváme vůbec žádnou chemii. Ten stromek je čerstvý, stromky z obchodu se musí nařezat už během listopadu. Na těch plantážích v Dánsku je musí vytřídit, přivézt a někde uskladnit. Největší výhodu vidím v tom, že stromky, které si lidé nevyberou, tady zůstanou a můžou růst dál,“ dodává Horáková.

Stromeček, který vydrží dlouho, lidé určitě seženou i mimo plantáže. Jeho čerstvost by měl ale zákazník ověřit přímo u prodejce. „Není to nikde uložené, je to všechno čerstvé. Včera nařezané a dnes ráno dovezené. Kvůli covidu jsme se rozhodovalo, jestli nás otevřou nebo ne, tak se dořezávají čerstvé,“ říká například Kamila Mendlová, která prodává vánoční stromky v centru Olomouce. „Smrk opadává nejdřív, borovice vydrží nejdéle,“ dodává prodavačka.

Životnost stromečku lidé podle prodejců ještě prodlouží tím, když ho před nazdobením postaví do kýble s vodou.

Spustit audio