Projekt Ježíškova vnoučata plní přání i po Vánocích. Senioři z Rokytnice si užili domácí zabijačku

26. únor 2018

Obyvatelé domova s pečovatelskou službou v Rokytnici na Přerovsku si dnes splnili jedno společné vánoční přání. Díky projektu Českého rozhlasu Ježíškova vnoučata si v sobotu užili pravou domácí zabijačku.

Anna Sládečková už sedí na lavičce, pod sebou má podsedák a nohy přikryté dekou, aby nenastydla. „Od 16 roků jsem tady vařila,“ říká. Stanislava Bartlová sedí hned vedle. Přípravy sleduje už od začátku. „Já jsem na to byla doma zvyklá, a tak už jsem se na to těšila,“ komentuje.

U stolu stojí řezníci a už si připravují střívka, mezi nimi i jeden z organizátorů Tomáš Král. „Kamarádka se dozvěděla o tomhle projektu a moc se jí to zalíbilo. A protože se nezaleknem ničeho a zabijačky nás baví, řekli jsme si: proč to neudělat?“ vysvětluje, co ho vedlo zapojit se do projektu ježíškova vnoučata.

Kuchařům pomáhají manželé Balážovi, kteří celý nápad vymysleli. „Dívala jsem se na tu stránku už dřív a moc se nám zalíbil nápad udělat někomu radost zážitkem, spíš než nějakým věcným dárkem,“ říká Zuzana Balážová.

Venku se střídají desítky klientů domova, kteří pozorují kuchaře při práci. Jedna z klientek, paní Věra, se postarala o hudební doprovod na akordeon, který také dostala v rámci projektu Ježíškova vnoučata.

Ředitelka zdejšího domova Eva Fabová na všechno dohlíží. „Skoro až nemám slov, protože je to emočně opravdu velmi silné. Strašně si toho vážíme. Kdybych měla mluvit za sebe, je to pro mě takové ujištění, že ta dnešní generace vůbec není ztracená, že je spousta dobrých lidí, kteří jsou rádi, když mohou udělat radost někomu jinému,“ uzavírá ředitelka s dojetím.

autor: sol
Spustit audio