„Prosíme, nesahat!“ na Úsově neplatí. Interaktivní výstava ukazuje, jak se žilo ve středověku

23. červenec 2018

V prostorách úsovského muzea si návštěvníci můžou na vlastní kůži vyzkoušet, jak se žilo ve středověku. Interaktivní výstava ukazuje lidem kopie středověkých nástrojů, které naši předkové běžně používali.

S kastelánkou úsovského hradu a zámku Evou Třískovou jsme vešli do prostor starého Vlašimského paláce. Hned u vstupu jsou v truhle umístěné vzorky koření. „To je na poznávání. Aby návštěvník podle čichu poznal, o jaké koření se jedná,“ vysvětluje Třísková.

Pokračujeme do jedné z největších místností. „Tady máme umístěný takový středověký jeřáb. Návštěvníci si můžou na vlastní kůži vyzkoušet práci s jeřábem. Určitě ta práce není tak těžká jako ve skutečnosti, ale i tak to určitě stojí za vyzkoušení,“ říká kastelánka. Před jeřábem leží připravené pytle. „Je v nich písek a kamínky,“ dodává Eva Třísková.

Interaktivní prvky si zkoušejí i dospělí. Například manželé Ludmila a Ladislav se sem vydali podívat zhruba po 20 letech. „Sami jsme sem neměli důvod přijet, ale teď tady máme vnouče z Kanady,“ komentují.

„Je to větší lákadlo než prohlídka interiéru s výkladem, kde si návštěvníci nemohou nic – jak se říká – osahat,“ dodává kastelánka s tím, že pokud bude mít výstava úspěch, měla by v prostorách zámku zůstat už natrvalo.

autor: sol
Spustit audio

Související