Protesty filharmoniků, pak dlouhá debata. Olomoucké zastupitelstvo schválilo sloučení divadla a filharmonie

11. červen 2024 09:25

Zastupitelé Olomouce schválili sloučení Moravské filharmonie s Moravským divadlem a zřizovací listinu nástupnické organizace. Fungovat by měla od ledna příštího roku. Proti sloučení přitom už delší dobu vystupuje část veřejnosti, většina opozičních zastupitelů a hudebníci Moravské filharmonie.

Protestující filharmonici přivítali zastupitele před budovou magistrátu dechovkou, ve foyer cimbálovkou. Pak už ale začalo víc než čtyřhodinové jednání zastupitelů o schválení zřizovací listiny spojeného Moravského divadla a Moravské filharmonie.

Čtěte také

O slovo se ještě před tím přihlásilo několik lidí. Například Milan Ludvík, který inicioval petici proti sloučení. „Protesty, které v tomto období vrcholí, jsou opravdu značné, jsou velmi podstatné a vy jako koaliční zastupitelé, byste se jimi měli opravdu zabývat,“ nechal se slyšet Ludvík.

Odbory Moravské filharmonie se proti slučování vymezují už několik měsíců. Uspořádali například nedávný protestní koncert v Letním kině a odborář Jakub Látal pravidelně vystupuje na zasedání zastupitelů.

Opozice vytýká nepřipravenost projektu

Tentokrát už upozornil na bod zlomu. „A není jistě tajemstvím, že odborové organizace, insideři a velká část odborné i laické veřejnosti tuto transformaci vnímá veskrze negativně. Mnoho relevantních argumentů zde i jinde bylo vzneseno, ale už méně jich bylo vypořádáno,“ uvedl Látal.

Nepřipravenost celého projektu je i výtkou většiny opozice. Koalice SPD a Trikolóra opakovaně hlasuje proti všem postupným krokům, ani tentokrát Martin Jirotka, opoziční politik právě za SPD a Trikolóru, nezměnil názor. „Je to spíše hazard se jménem Moravské filharmonie, která sice jako instituce sloučením nekončí, ale končí v sloučené organizaci s Moravským divadlem,“ zmínil.

Všechno připravené je, máme k dispozici data, která už byla prezentována na minulých zastupitelstvech.


Viktor Tichák z koalice ProOlomouc a Piráti

Podle odpovědného náměstka Viktora Ticháka z koalice ProOlomouc a Piráti není pravda, že je slučování nepřipravené. „Myslím si, že všechno připravené je, máme k dispozici data, která už byla prezentována na minulých zastupitelstvech. Z mého pohledu teď už co dalšího dodávat z hlediska analýz,“ řekl Tichák.

Olomoučtí radní se rozhodli obě instituce, tedy orchestr a třísouborové divadlo, sloučit pod jednu organizaci především z ekonomických důvodů.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související