Sloučení Moravského divadla a filharmonie? Poslechněte si argumenty pro a proti

10. leden 2024

Mají v Olomouci fungovat samostatně Moravské divadlo a sousední filharmonie, nebo bude ekonomicky i provozně jednodušší tyto instituce sloučit? Téma, o kterém se mluví v posledních týdnech v Olomouci, ale i napříč republikou.

Už několik volebních období stáli ředitelé obou institucí každoročně před opakovaným obhajováním existence institucí a souborů, z čehož plynula značná nejistota pro město i pro zaměstnance divadla a filharmonie. A tak není divu, že už několik let zpátky se začalo mluvit o spojení dosud samostatných orchestrů divadla a filharmonie.

Poté, co se na toto téma spíše jen žertovalo, začala být finanční stránka stále problematičtější a žerty se změnily ve vážnou debatu. Zvlášť když rozpočet města byl stále napjatější a Olomouc patřila mezi nejzadluženější statutární města v Česku.

Jak vyplývá z analýzy, kterou si olomoučtí radní nechali vypracovat kvůli záměru spojení divadla a filharmonie, vzrostly výdaje města na obě instituce v letech 2017 a 2023 bez započtení odvodů a časového rozlišení na obě organizace ze 160 milionů na 212 milionů. V případě Moravského divadla se jednalo o nárůst o 32 procent na 151 milionů, u Moravské filharmonie nárůst o 33 procent na současných 61 milionů korun.

Představení rubriky

Zpravodajsko-publicistická diskuse na téma, které hýbe regionem. O tom je každou středu odpoledne rubrika s názvem O čem se mluví. Moderátorka pořadu Zora Ježková společně s redaktorem/redaktorkou a hostem/hosty rozeberou aktuální téma, o kterém se mluví v Olomouckém kraji či v některé obci, městě nebo regionu.

Odborná veřejnost je spíše pro zachování obou subjektů

Odborná veřejnost se klonila spíše k tomu, aby orchestry byly zachovány v původním stavu. Například předsedkyně Asociace symfonických orchestrů a pěveckých sborů Lenka Kavalová uvedla, že doporučovaný model fúze má nemalá rizika a zatím nikde v Česku takový model nefunguje.

Nesouhlasné stanovisko vydala i Unie orchestrálních hudebníků. V tiskové zpráva odmítla předkládané politické zdůvodnění, výstupy a návrhy expertní analýzy. Spojení je podle unie vysoce problematické, rizikové, ve finančním vyjádření málo efektivní, naopak v konečných důsledcích pravděpodobně destruktivní jak pro zaměstnance tak pro kulturu v Olomouci.

Jaké jsou argumenty koalice a opozice?

Podle koalice není zvolená varianta nejúspornější, nicméně analýza ji označila za nejefektivnější z hlediska kulturní nabídky. Podle Viktora Ticháka z tiskové zprávy města umožní tato cesta spojením instituci dosáhnout větších výnosů i díky lepšímu využití sálů a posílení zájezdové činnosti.

Je to jediná varianta, která podle něj umožňuje nejen zachování šíře kulturní nabídky, ale také její další rozvoj. Podle expertní analýzy je Olomouc jediné krajské město se srovnatelným počtem obyvatel, které zřizuje třísouborové divadlo a filharmonii. Doplňme, že Moravská filharmonie je druhou nejstarší v Česku.

Podle opozice by se město místo zbrklého a nepřipravveného sloučení obou institucí do jedné se dvěma samostatnými orchestry měslo spíše pokusit získat nové zdroje financování divadla a filharmonie například od Olomouckého kraje či ministerstva.

Milan Ludvík (nalevo) a Viktor Tichák

Na téma sloučení Moravského divadla a Moravské filharmonie přišli do studia Českého rozhlasu Olomouc debadovat náměstek primátora Viktor Tichák z koalice ProOlomouc a Piráti a hudební pedagog Milan Ludvík, iniciátor petice proti slučování.

  • Olomoucké zastupitelstvo v prosinci dalo zelenou přípravám na sloučení. Jaké kroky začalo vedení města podnikat?
  • Má město už spočítané, kolik by díky sloučení mohlo ušetřit?
  • Co protistraně na avizovaném sloučení nejvíc vadí?

Poslechněte si další díl rubriky O čem se mluví.

Ve středu 17. ledna se budeme bavit na téma ptačí chřipka. Poslouchejte od 15:20, záznam následně naleznete ZDE na webu.

Spustit audio

Související