Protipovodňové stavby na Bečvě vodohospodáři odkládají. Starosta Hranic s rozhodnutím nesouhlasí

15. únor 2018

Rozšíření jezu na řece Bečvě a další protipovodňová opatření vodohospodáři v Hranicích na Přerovsku odkládají, letos na nich pracovat nezačnou. Takovou zprávu poslalo tamní radnici Povodí Moravy. Zdůvodňuje to tím, že by v termínu nestihlo vyčerpat peníze z vypsaných dotačních programů. Starosta Hranic s tím ale nesouhlasí a poukazuje na to, že ani 20 let po ničivých povodních město není nijak chráněné před velkou vodou.

„Povodně zasáhly katastr města katastroficky, zhruba 25 procent katastru bylo zasaženo vodou. V některých oblastech byly celé ulice i metr pod vodou. Škody byly stamilionové a několik měsíců se s nimi město vypořádávalo,“ vzpomíná historik Jiří Nebeský na povodně v roce 1997. Hranice tehdy patřily k nejpostiženějším městům na Moravě.

Letos po dlouhých letech čekání měli vodohospodáři začít rozšiřovat jez na Bečvě a budovat další ochranu proti velké vodě. „V roce 2018 je ministerstvo zemědělství připraveno financovat tuto stavbu. Povodí Moravy má od května loňského roku stavební povolení a v letošním roce mělo začít stavět. V době, kdy měla být stavba zahájena, jsme dostali informaci, že někdo někde rozhodl o tom, že to bude opět odloženo, s čímž jako starosta města nemůžu souhlasit,“ říká starosta Hranic Jiří Kudláček z ODA. Je přesvědčený, že odsunutím termínu zahájení prací můžou o přidělené peníze na celou akci přijít. Konkrétně se jedná o 250 milionů korun.

Mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař to ale odmítá s tím, že přesný harmonogram dosud stanovený neměli: „Důležitým důvodem je právě přesunutí dotačního titulu Podpora prevence před povodněmi IV. Máme přislíbeno, že to bude prioritní akce, a de facto máme přislíbené i ty částky.“

S tím starosta nesouhlasí a tvrdí, že změna termínu ohrozí některé plánované investice města, na které už mají přislíbené dotace. „Přijdeme o všechny možnosti, které tento stát vyhlásil pro revitalizaci měst. To znamená, že rozhodnutí někoho někde městu Hranice způsobuje 500 až 600 milionů korun ztrát,“ dodává Jiří Kudláček.

Starosta Hranic teď svolává společné jednání vodohospodářů i ministerstva zemědělství. O pomoc požádal i olomoucké hejtmanství.

autor: kra
Spustit audio