Prožijte Velikonoce s námi

22. duben 2011

Neděle 24. dubna Boží hod velikonoční


Ráno Božího hodu velikonočního otevřeme krátce po 8. hodině dalšími Pověstmi z hor a hradních cimbuří.

V 8:30 začíná Slunečnice a poté už přijde do studia Jiřinka Stoklasová, aby vám popřála veselé Velikonoce.

V 10 hodin začíná premiéra rozhlasové rekonstrukce pásma Samó tihó. Vypráví o hanáckém písmákovi Janu Spáčilu Žeranovském a posluchači Olomouckého rozhlasu je měli možnost poprvé slyšet v roce 1950.

Odpoledne otevřeme Velikonoční hudební poštu po které už přijde na řadu premiéra původní rozhlasové pohádky Zdeňky Jedlíkové Čarovné dudy. Poslouchejte ji od 13. hodin.

S úderem 15. hodiny vám nabídneme romantický příběh ze staré Paříže, které jeho autor Julius Zeyer nazval Dům U tonoucí hvězdy. V režii Michala Bureše se představí Ladislav Frej a Igor Bareš.

A Ladislav Frej v našem velikonočním vysílání ještě jednou, tentokrát v rozhlasové hře Ludvíka Aškenazyho Beethoven. O tom, jak vznikla slavná Sonáta měsíčního svitu, poslouchejte od 18:30.

A sváteční večer bude patřit krom jiného i povídce o hledání domova Vigilie. Napsal ji rodák z Myslechovic u Litovle Jan Čep. Účinkuje pan Ladislav Lakomý. Vysíláme od půl deváté večer.

Pondělí 25. dubna Pondělí velikonoční


Pomlázkové ráno začneme krátce po 8. hodině pěkně zvesela hanáckou humoreskou rodáka z Nákla Aloise Zábranského Šebesta Krbec a zaječí otázka na Hané.

Nabídneme také premiéru třetího pokračování celoročního cyklu Loučany a rok Hané, jehož prostřednictvím s paní Libuší Seidlovou prožíváme čtvero ročních dob v hanácké rovině. Jaké bývalo jaro a Velikonoce na Hané? Poslouchejte od 10. hodiny.

Hostem svátečního Větrníku bude opavský cestovatel a fotograf Jiří Blata.

S úderem poledne k vám doručíme Velikonoční hudební poštu a hodinu po 13. hodině prožijeme ve světě slavného příběhu Jana Karafiáta. Nabídneme vám totiž pohádkový muzikál Letí, letí, svatojánci.


O dvě hodiny později začíná rozhlasová komedie olomouckého rodáka Stanislava Komendy Jménem zákona, Archiméde… Ocitneme se ve 3. století před naším letopočtem a budeme se bavit tím, kterak těleso ponořené do kapaliny… však víte.

V olomoucké premiéře pro vás také odvysíláme časosběrný dokument Andrey Hanáčkové Bokovky. Vyrovnává se v něm s fenoménem manželské nevěry. Nejdřív jen jako pozorovatelka, později jako ta, která je jí přímo stižena. Pořad, který Český rozhlas, reprezentoval Český rozhlas na přehlídce Prix Italia, vysíláme od 18:30

Nejen to uslyšíte, pokud letošní velikonoční svátky prožijete ve společnosti Českého rozhlasu Olomouc - našeho moravského rádia.

autor: Michal Bureš
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.