První liga a v budoucnu snad i reprezentace. To jsou sny dorostenců fotbalové Sigmy Olomouc

13. červenec 2017

Hned čtyřem mládežnickým týmům fotbalové Sigmy Olomouc začala v tomto týdnu příprava na novou sezónu. To vše v době, kdy se na Andrův stadion vrací první liga a vedení klubu chce A tým už tradičně postavit na odchovancích. V minulé sezóně ale i přesto někteří talentovaní hráči Sigmu opouštěli.

„Můžu říct, že mě to doslova uráží. Je to podle mě krátkozrakost ze strany rodičů a těch lidí, kteří se kolem nich motají. Je to jedna z věcí, proč jsem kývl na to, že zase půjdu dělat zpátky šéfa mládeže a trénovat devatenáctku,“ hodnotí nedávné odchody dvou mladých fotbalistů do Slavie a Slovácka staronový šéf olomoucké mládeže Augustin Chromý.

Na prvním tréninku před novou sezónou měl proto ke svým hráčům nezvykle dlouhou řeč. V kabině u toho byl mimo jiné i David Zíma: „Ať co nejvíc makáme a že máme šanci v tomto věku se nejvíc rozvíjet a dosáhnout těch nejvyšších možností, co máme.“

Motivační řeč měla evidentně úspěch. Potvrzuje to i Davidův spoluhráč Ondřej Zmrzlý: „Jsme Sigma. Musíme vždycky hrát o ty horní příčky. Hlavně v dorostenských kategoriích. Myslím, že máme dobrý mančaft a mohli bychom se umístit vysoko. Třeba v top trojce.“

Olomoucká Sigma v minulosti vychovala spoustu slavných fotbalistů - připomeňme třeba Tomáše Ujfalušiho, Marka Heinze nebo bratry Hubníky.

David i Ondřej proto mají ty nejvyšší cíle: „Tak možná i tu Ligu mistrů, i když to nepředpokládám, ale tu evropskou bych chtěl někdy dosáhnout. Můj menší cíl je dostat se tady do ligy v Sigmě a pak, když to půjde, dostat se do zahraničí. Nejlépe do anglického Liverpoolu.“

Teď se ale dorostenci musí soustředit na přípravné zápasy. První je čeká už v sobotu proti Brnu. Před novou sezónou je podle trenéra Chromého důležité, aby se v mladých fotbalistech probudila hrdost na klub.

„Řekl jsem jim, že pokud jejich hlavním cílem pro další dva nebo tři roky nebude to, že budou chtít hrát na našem Andrově stadionu v první lize, tak můžou hned odejít dveřmi a nebudu jim to mít za zlé. Překvapili mě. Nikdo se nezvedl, ani neodešel. Já doufám, že to dokáží a přeji jim v tom hodně štěstí,“ dodává trenér Chromý.

Příprava hráčů do devatenácti let potrvá až do konce července. Olomoučtí fotbalisté si v ní zahrají nejen proti českým týmům, ale třeba i proti slovenskému Trenčínu.

Spustit audio