Psi a kočky Jany Dohnalové můžou do nemocnic a léčeben. Co tam dělají?

28. prosinec 2023

Pomáhají. Zooterapie je podpůrná léčebná metoda, v rámci které zvíře napomáhá ke zlepšení zdravotního stavu člověka. „Skvěle navazuje na klasickou léčbu,“ vysvětluje Jana Dohnalová, předsedkyně spolku Aura Canis.

Do studia Českého rozhlasu Olomouc ji doprovodila Anička, fenka bernského salašnického psa. Ve smečce má ještě tři peruánské naháče a dvě kočky.

Zooterapii se Jana Dohnalová věnuje téměř dvacet let. Se zvířaty navštěvuje např. Fakultní nemocnici v Olomouci, Psychiatrickou léčebnu ve Šternberku nebo Domov seniorů v Kokorách. Pracuje s postiženými dětmi nebo klienty po těžkých operacích. „Člověk by především měl mít rád lidi a rozumět jim,“ zdůrazňuje.

Návštěvy v zařízeních probíhají vždy za přítomnosti personálu, který klienty dobře zná a napoví terapeutům, jak s nimi mluvit a jak nejlépe navázat kontakt. „Důležitou roli ale vždycky hraje improvizace,“ usmívá se Jana Dohnalová.

Pořad Apatyka poslouchejte a zapojte se do něj svými dotazy každý čtvrtek od 10:04. Záznam si následně můžete poslechnout ZDE na webu.

Spustit audio