Realitní trh v roce 2017. Porostou ceny nemovitostí pomaleji?

16. leden 2017

Vysoká poptávka po nemovitostech, za kterou výrazně zaostává nabídka, tak by se dal charakterizovat uplynulý rok na trhu s realitami v České republice. Prodávající potěšila novela zákona o dani z nabytí nemovitosti, která přenesla od 1. listopadu roli plátce čtyřprocentní daně na kupujícího. Přinese rok 2017 zpomalení? Bude mít zpřísnění a růst úroků hypotečních úvěrů vliv na objem obchodů s realitami?

Na tyto a další otázky odpovídala v Dobré radě Českého rozhlasu Olomouc realitní makléřka Věra Mádrová.

„Nechci se stavět do role věštkyně, která předpovídá budoucnost ze skleněné koule. Obecně se předpokládá, že se tempo růstu cen nemovitostí v tomto roce sníží. Pravděpodobné ale je, že ceny nemovitostí na realitním trhu stále alespoň mírně porostou a hypoteční úvěry budou i nadále dostupné s příznivými úrokovými sazbami okolo dvou až dvou a půl procenta,“ říká realitní makléřka Věra Mádrová.

Podle jejích zkušeností lidi, kteří potřebují bydlet a najdou svoji vysněnou nemovitost, často neodradí vyšší cena ani plánované zpřísnění bank při poskytování hypotečních úvěrů.

Řadě klientů m se sice financování podstatně ztíží, ať už z důvodu nutnosti úhrady vyšší kupní ceny kvůli růstu cen rezidenčních nemovitostí, nebo z důvodu nutnosti placení čtyřprocentní daně z nabytí nemovitosti. Naproti tomu některé banky už teď zvažují, že by dokázaly svým klientům i částku na zaplacení daně půjčit.

Každopádně od 1. dubna 2017 dojde k omezení maxima takzvaného LTV ( Loan to value, které se dá volně přeložit jako částka k zapůjčení – pozn.red.) na 90 procent. Jaké změny čekají realitní trh v tomto roce? Je výhodnější koupit nemovitost před nebo po rekonstrukci? Odpovědi na tyto i další otázky najdete při poslechu Dobré rady s realitní makléřkou Věrou Mádrovou.

autor: pis
Spustit audio