Redaktor, dramatik a básník Jan Sulovský

Dramaturg, rozhlasový redaktor, dramatik, publicista, v mládí lyrický básník Jan Sulovský se narodil v Olomouci (14. 2. 1955), které zůstal věrný celý život. Jen v době studií na DAMU v letech 1977 – 1982 vyměnil rodné město za Prahu.

Středoškolská studia absolvoval na gymnáziu v Olomouci-Hejčíně v roce 1974. Ještě během nich (v roce 1972) publikoval v básnickém almanachu Mladé fronty Zelené světlušky sbírku veršů Básně v dur. Jeho verše byly uváděny i v Československém rozhlase, v olomouckém Divadle hudby i na scéně pražské poetické vinárny Viola a vycházely v časopisech. Ještě během studií na DAMU nastoupil do funkce dramaturga činohry tehdejšího Státního divadla Oldřicha Stibora v Olomouci (1982 – 1991).

Poté prošel zkušeností práce v cestovní kanceláři a reklamní agentuře. V roce 1994 se opět vrátil ke kulturně a umělecky orientované profesi. Stal se redaktorem Českého rozhlasu Olomouc. Věnuje se převážně slovesné tvorbě, regionální vlastivědě a kulturní publicistice.

Během svého působení v rozhlase napsal Jan Sulovskýstovky scénářů a řadu dramatizací uvedených nejen ve vysílání Českého rozhlasu Olomouc, ale rovněž na ČRo 3 – Vltava a ČRo 2 – Praha. V roce 2005 získal Cenu Českého rozhlasu za regionální slovesnou tvorbu a dvakrát čestné uznání v soutěži o Prix Non Pereant na téma "Média na pomoc památkám".

Napsal několik divadelních her, z nichž Hrdina dvou světadílů byl uveden v roce 1997 u příležitosti 200. výročí propuštění generála Lafayetta z olomouckého vězení a v následujících letech několikrát reprízován v autentickém místě generálova uvěznění v prostorách archivu Armády České republiky na náměstí Republiky v Olomouci, ale i v jiných městech (Uničov, Velké Losiny, Slatinice).

Aleš Spurný a Jan Sulovský

Jan Sulovský připravil pro ČRo 3 – stanici Vltava roku 1996 rozhlasovou dramatizaci románu Oldřicha Daňka Vražda v Olomouci. K tématu zavraždění Václava III. v prostorách kapitulního děkanství v Olomouci se Jan Sulovský vrátil v roce 2006 uvedením původní divadelní hry nazvané Václav III. – Historie jedné královraždy.

Inscenace měla premiéru právě v den 700. výročí zavraždění Václava III. 4. srpna 2006 na Václavském náměstí v Olomouci.

Následovaly inscenace Začalo to v Olomouci – K intronizaci Františka Josefa I. a Muzikant z Jánského vrchu – Karl Ditters z Dittersdorfu. Za tyto inscenace získal Jan Sulovský Cenu Olomouckého kraje za výjimečný počin v oboru profesionálního divadelního umění za rok 2009.

Tím jeho dramatické snažení zdaleka neskončilo. Následovaly hry Kauza Karel Sabina, Mladík od Zlaté štiky (o krátkém působení Gustava Mahlera v Olomouci) a zatím poslední je z loňského roku hra Jiřík versus Matyáš o setkání Matyáše Korvína s Vladislavem II. V Olomouci. A letos chystá hru věnovanou pobytu malíře Josefa Mánesa na Hané.

autor: av
Spustit audio