Renesanční portál na barokní lodžii a pod ní kluziště. Budova prostějovského muzea dříve sloužila jako radnice

27. prosinec 2021

Prostějovské hlavní náměstí pojmenované po T. G. Masarykovi je v tomto čase, stejně jak je to obvyklé i v jiných městech, vánočně vyzdobené. Jeho dominantou je 66 metrů vysoká věž radnice s malým orlojem. Nová radnice však byla dokončena roku 1914.

Do té doby sloužila jako radnice budova na opačném konci náměstí, kde dnes sídlí muzeum. Postavena byla v 16. století v době, kdy Plumlovskému panství vládli Pernštejnové. Předtím se radní včele s fojtem a později purkmistrem scházeli v měšťanských domech. Ty stávaly i v místě, kde byla dokončena roku 1530 stavba reprezentativního sídla městské rady.

Honosný portál byl vytvořen v letech 1538 až 1539. Lodžie s devíti oblouky vznikla při přestavbě po požáru v roce 1967. Přestavbu dokončili až roku 1698, další úpravy probíhaly v 19. století.

 „V roce 1905 tu otevřelo brány Průmyslové a národopisné muzeum města Prostějova a Hané. V letech 1907 až 1908 došlo k přístavbě patra. Z obrovské půdy, která dříve sloužila jako archiv předešlého sídla úřadu, bylo odvezeno 123 vozů písemností. Přistavěné patro mělo jedinečné prosvětlené sály, takové výstavní prostory v té době nebyly běžné ani v Praze a Prostějované na ně byli hrdí “ říká historik a zástupce ředitelky Muzea a galerie v Prostějově Václav Horák.

autor: Aleš Spurný
Spustit audio