Restauratéři po zavedení O-N systému očekávají další úbytek hostů

19. listopad 2021

Zajít si do restaurace nebo třeba ke kadeřníkovi bude od pondělí možné pouze s potvrzením o očkování proti koronaviru nebo o prodělání nemoci covid-19 v posledním půl roce. Rozhodla o tom ve čtvrtek vláda v demisi. Jak na zavedení takzvaného O-N systému reagovali někteří provozovatelé podniků, to zjišťovala v Olomouci naše reportérka.

Čtěte také

Teď personál jedné z restaurací v centru Olomouce vyzývá své hosty k prokázání bezinfekčnosti, od pondělí nově nebude moct obsloužit ty, kteří přijdou pouze s negativním testem. Jak říká vedoucí podniku Filip Matěj, už teď sem většinou přicházejí pouze očkovaní lidé. I tak ale očekává další pokles návštěvnosti, část hostů totiž možnost testování stále využívá. „Samozřejmě nám nějaká klientela odpadne, většinou zahraniční hosté. Posílali jsme je naproti do lékárny udělat si samotest, teď už nemůžeme ani to,“ dodává.

Velkou radost z dalšího zpřísnění opatření nemá ani olomoucký restauratér Martin Skokánek. „Měli jsme akce pro dvacet lidí, z nich třeba pět nebylo očkovaných, tak si tady udělali samotest,“ říká. Úbytek hostů je ale podle Skokánka patrný už teď.

Obvykle přitom touto dobou gastroprovozům začíná nejdůležitější předvánoční sezóna. Toho, že letos bude velmi slabá, se obává i majitel další olomoucké restaurace Miroslav Schubert. „Zrovna dnes jsem rušil jednu rezervaci na vánoční večírek zhruba dvaceti lidí. Vůbec nevím, jak to bude celý prosinec vypadat,“ krčí rameny.

Horší než loni?

Všichni tři hospodští se shodnou na tom, že současná situace je pro ně ještě horší než ta loňská, kdy museli své podniky zavřít. „Jestliže bylo zavřeno a byly kompenzace, měli jsme nějaké okénko, takže jsme platili i určitou část personálu a energie, tak to možná ta situace byla lepší,“ doplňuje Miroslav Schubert.

Nový systém O-N se bude kromě restaurací a kaváren týkat například i kulturních akcí nebo služeb. Třeba kadeřnici Regině Hrdličkové to ale starost nedělá. Téměř všechny její stálé klientky jsou totiž naočkované.

Výjimku z takzvaného O-N systému budou mít například děti a mladiství do 18 let nebo rozočkovaní lidé. Ti se budou moct i nadále prokazovat negativním testem.

Spustit audio

Související