Richard Pogoda a další hosté koncertně zavzpomínali na „ministra s šálou“ Pavla Dostála

22. únor 2023

Dřív prý Vítězný únor, pro nás den, kdy se před 80 lety narodil textař, režisér, divadelní scénárista a na přelomu milénia jeden z nejpopulárnějších politiků u nás.

Pavel Dostál v 60. letech v Olomouci založil nejprve po vzoru Semaforu soubor Skumafka a následně stál u zrodu legendárního DEX-klubu, který i přes krátké trvání právem získal kultovní statut.

Svou velkou aktivitu proti vstupu vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968 k nám odnesl v době tzv. normalizace zákazem práce v kultuře, přesto spolu s Richardem Pogodou připravil několik muzikálů.

Po sametové revoluci vstoupil do politiky, jako člen ČSSD několikrát obhájil mandát poslance a stal se ministrem kultury. Na tomto postu setrval ve čtyřech vládách až do své smrti v roce 2005.

Richard Pogoda a Pavel Dostál

Jeho šály se staly pověstnými, stejně tak všudypřítomný potutelný úsměv. Na výjimečnou osobnost jsme ve středu 22. února zavzpomínali s Richardem Pogodou, Janem Kanyzou, Vlastou Hartlovou, Pavlem Hekelou a dalšími.

Koncert si zpětně můžete užít také prostřednictvním YouTube kanálu Koncerty Českého rozhlasu nebo díky audiozáznamu zde na webu či v aplikaci mujRozhlas.