Ride2Freedom - na kole po Spojených státech pro dobrou věc

Kolo je oblíbený dopravní prostředek Jiřího Chlebníčka. Pochází ze Šumperka, teď žije na Zábřežsku, okolí má projeto dokonale, kilometrů našlapáno dost.

Hodilo se mu to loni v létě, kdy společně se šest a dvaceti mladými lidmi ze čtrnácti zemí světa vyrazil do USA. Ujeli čtyři a půl tisíce kilometrů, přejeli ze západu na východ. V rámci projektu Ride2Freedom.

Před třemi lety se Jiří Chlebníček začal seznamovat s kultivační praxí mysli a těla Falun Gong. Založená je na buddhisticko-taoistických základech.

„Obsahuje pět meditačních cvičení, které vedou k lepšímu zdraví, energii a vnitřnímu klidu,“ vysvětluje. Dostal odpovědi na základní životní otázky, začal se cítit mnohem lépe po fyzické i psychické stránce. A začal se také věnovat osvětě o perzekuci Falun Gongu.

O genocidě, která probíhá už sedmnáct let a v souvislosti se kterou se mluví o čtyřech milionech zavražděných lidí.Aby na ni upozornili, dali dohromady mladí lidé z různých koutů světa projekt Ride2Freedom, jejímž cílem bylo upozornit na osiřelé děti, které přišly o své rodiče – stoupence meditační praxe Falun Gong.

Na kole přejeli z Los Angeles do Washingtonu D. C. Na různých místech, různých městech informovali společnost o probíhajícím pronásledování a situaci osiřelých dětí.

„Mluvili jsme s novináři, zvali nás do televize, vyzkoušeli jsme si talkshow. Ohlas byl skvělý, což nás nadchlo a povzbudilo.“

O tom, že projekt měl úspěch, svědčí fakt, že se připravuje na letošní léto jeho evropská obdoba – Ride2Freedom 2016. Povede i přes Českou republiku.

autor: voj
Spustit audio