Rodiče nezoufejte, všechno má svůj čas

„Kdybych si znovu vybírala povolání, zase bych učila. Jen bych si hodně rozmýšlela, jestli bych byla i ředitelkou. Toho papírování je fakt moc,“ dodává s úsměvem Hana Vaverková

Poznala jsem ji ve škole. Usměvavou, plnou elánu, vždy ochotnou naslouchat dětem i rodičům. Učila už její maminka, ale o nějakém vlivu moc nechce mluvit. Prostě zkusila udělat přijímačky na pedagogickou fakultu a ono to vyšlo. Až během studia zjistila, že ji to baví, v učení se našla.

Během praxe Hana Vaverková učila na velké škole, kde mívala ve třídě i čtyřicet žáků („To jsme pak v hodinách řešili hlavně vztahy a problémy.“), i v malotřídkách, kde sedělo pár žáčků. Krásných jedenáct let strávila v Samotiškách.

„Když procházím okolo Moravského divadla Olomouc a prohlížím si fotky, musím se nahlas smát. Je na nich sólista opery, kterého jsem před třiceti lety učila. Byl postrachem celé vesnice, divočák. A vidíte, kam to dotáhl. Takže rodiče, nezoufejte, všechno má svůj čas,“ říká povzbudivě.

V polovině devadesátých let se stala ředitelkou Základní školy v Olomouci Droždíně. Vybudovala ji od píky. Věděla, že by chtěla zkusit učit jinak. Pokukovala po alternativních metodách a začala je pomalu přenášet do praxe. Našla si učitele, kteří to cítili stejně, nadchla žáky i jejich rodiče.

autor: voj
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.