Ruční papírna ve Velkých Losinách se snaží o zápis na seznam UNESCO. Pomohlo by to turismu v regionu

8. srpen 2024 10:35

Ruční papírna ve Velkých Losinách má nové spojence v přípravách nominace na zápis na seznam památek UNESCO. Její snahu podpoří taky Olomoucký kraj, Velké Losiny a další okolní obce nebo univerzita Palackého. 

Ve středu jejich zástupci podepsali memorandum o spolupráci. „Všichni zúčastněné strany, které memorandu podepsaly, budou spolupracovat na nominační dokumentaci, budou k ní v rámci svých sil a možností přispívat, aby byla kompletní a aby co nejpřesněji popsala historickou hodnotu papírny,“ popisuje předseda představenstva velkolosinské papírny Pavel Šoch.

Čtěte také

O zápis na seznam dědictví UNESCO se technická památka pokusí společně s pěti dalšími evropskými papírnami. Společnou nominaci připravuje s partnery z Polska, Německa, Itálie a Španělska.

„Teď nás čeká zahájení práce na nominační dokumentaci, což je to nejsložitější v celém procesu nominace. Popsat, specifikovat, vyzdvihnout hodnoty jednotlivých papíren, zkoordinovat pět zemí, šest papíren, tak, aby to mělo hlavu a patu, aby ten dokument obstál při rozhodování výboru UNESCO,“ dodává Šoch.

Předseda představenstva papírny ve Velkých Losinách Pavel Šoch a hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek

Kdy by mohla být žádost o zápis na seznam UNESCO hotová, se podle Šocha nedá odhadnout. Příprava nominace může trvat i několik let. Pokud bude úspěšná, znamenalo by to pro region výrazný rozvoj cestovního ruchu a nárůst počtu turistů. Na to se budou muset Velké Losiny připravit.

Přibudou nová parkovací místa?

„Momentálně máme 490 parkovacích míst a chceme to navýšit aspoň o jednou tolik. Máme velký problém, máme jediné parkoviště pro autobusy. Očekáváme, že v případě zapsání na seznam UNESCO, bude nárůst autobusů, takže bychom chtěli vyřešit hlavně parkování autobusů,“ uvádí nezávislý místostarosta Velkých Losin Karel Minařík.

Kromě zástupců z regionu má velkolosinská papírna podporu taky od českého ministerstva kultury. To se nedávno připojilo k nadnárodnímu memorandu o spolupráci s dalšími zúčastněnými zeměmi.

Memorandum o spolupráci

„Memorandum podepíší postupně všechny dotčené země. Po podpisu zástupců Polska a České republiky putuje do Německa, pak do Španělska a Itálie. Zástupci států se v něm zavazují k součinnosti, jsou v něm stanoveny zásady vzájemné spolupráce a načrtnuty i další kroky přípravy nominace,“ doplňuje mluvčí ministerstva kultury Ivana Awwadová.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio