Ruska žije v Česku už 16 let. Teď se snaží pomoct známým, kteří podepsali petici proti Putinově agresi

13. březen 2022, aktualizováno

V den ruské invaze na Ukrajinu se jí prý zhroutil svět. Rodačka z Moskvy Olga Chadaeva vyučuje na olomoucké filozofické fakultě a válku podle svých slov odsuzuje. I proto nabídla svou pomoc krajskému asistenčnímu centru pro ukrajinské uprchlíky. A doufá, že pomoct bude moci i svým přátelům z Ruska, kteří podepsali petici proti Putinově agresi.

„Dne 24. února se mi sesypal svět, v prvních chvílích jsem vůbec nemohla dýchat,“ říká Olga Chadaeva je Ruska původem z Moskvy, v Česku žije šestnáct let. Až téměř do poslední chvíle nevěřila, že by k útoku na Ukrajinu mohlo dojít.

Část jejich přátel žijících v Rusku je nyní v ohrožení, protože podepsali protiválečné petice. Některé pak vyhodili z práce nebo je začala vyslýchat policie. „Řeším teď velký problém s jednou mojí kamarádkou. Je to vysokoškolská pedagožka a její studenti, podepsali protiválečnou petici a čeká je vyhazov. Což zejména pro kluky představuje opravdu ohrožení na životě, protože jinak budou narukovat,“ vysvětluje.

„Dne 24. února se mi sesypal svět, v prvních chvílích jsem vůbec nemohla dýchat.“
Olga Chadaeva

Samotné Olgy se dotkly protiruské sankce, protože jí zkomplikovaly možnost pomoci. „Již nemůžu posílat pomoc a podporu organizacím, které to opravdu potřebují. Poslední dny, co ještě fungovala VISA, jsem převáděla nějaké prostředky na organizace,“ popisuje.

Olga se proto snaží pomáhat přímo v Česku. Jaký způsobem? Poslechněte si kompletní reportáž Barbory Sonnkové.

autor: bas
Spustit audio