Rybáři na Tovačovsku vyhlásili pohotovost. Úhynu ryb předcházejí provzdušňováním i vápněním rybníků

16. srpen 2018

Pohotovost vyhlásili kvůli parnému počasí a nedostatku vody rybáři na Tovačovsku. Aby předešli katastrofickým úhynům ryb, ke kterým došlo třeba na jižní Moravě, vsadili na prevenci. Rybám omezili krmení, vodu v rybnících pravidelně provzdušňují a dezinfikují vápnem.

Celých 24 hodin denně, 7 dní v týdnu pracuje elektrický provzdušňovač vody u rybníků v okolí Tovačova. Nepřetržitě čeří vodu už druhý týden. Rybáři tak předcházejí hromadným úhynům ryb, vysvětluje Marek Březina ze zdejšího sdružení. „Můžete se podívat na stav, máme tady -40 centimetrů vody, takže je potřeba tu vody okysličovat stále,“ dodává.

Jen v největším Hradeckému rybníku chybí na 300 milionů litrů vody. Takovou situaci Marek Březina už nepamatuje roky: „Problémy s vodou bych hodnotil zhruba pět let zpátky, každý rok se to opakuje, ale letos je to extrém.“

Hradecký rybník na Tovačovsku

Marek Březina má v rukou teploměr a jde změřit teplotu Hradeckého rybníka. „Voda v rybníku má momentálně 27 stupňů. Samozřejmě měříme na hladině, takže kousek níž, u dna, by mohla mít míň. Kapr, pokud má kyslík, tuto teplotu zvládá bez problému. To 30 stupňů už by byl problém,“ komentuje.

Nakrmená ryba spotřebuje víc kyslíku

Rybáři na Tovačovsku vzhledem k vysokým teplotám výrazně omezili i krmení. „Ryba, pokud je nažraná, potřebuje k trávení více kyslíku, a proto to riziko musíme eliminovat. Byly dny, kdy jsme nekrmili vůbec. Záleží na počasí,“ vysvětluje Březina.

Dalším opatřením, které musí rybáři v těchto dnech provádět, je vápnění rybníků. „Hlavní funkce vápna je dezinfekce, tedy zlepšení kvality vody,“ uvedl Březina. Nastupujeme do plechové loďky a odplouváme doprostřed rybníka. Vypínáme motor. „Teď nám setrvačností běží to vápno, takže vápníme dál,“ dodává rybář.

Vzhledem k dlouhodobým předpovědím počasí rybáři předpokládají, že preventivní opatření u rybníků potrvají nejméně do konce srpna.

autor: kra
Spustit audio