S čím vším se můžeme setkat při nákupu nemovitosti?

4. březen 2015

Loňský rok byl hlavně díky novému občanskému zákoníku a dalším na něj navazujícím právním normám na změny v oblasti bydlení a realit bohatý. Také v roce 2015 přichází několik novinek, které bydlení a obchod s nemovitostmi ovlivní.

O nich i o zapeklitostech, se kterými se při nákupu nebo prodeji realit můžeme setkat, v Dobré radě mluvila realitní makléřka Věra Mádrová.

Nový rok přinesl například konec rozpočítávání celkových nákladů na teplo dodávané do bytových domů mezi jednotlivé bytové jednotky. Od letoška musí být měřiče tepla instalovány ve všech bytech, kde se prozatím náklady rozpočítávaly tímto způsobem. Nový systém by měl znamenat větší spravedlnost při placení i celkovou úsporu nákladů za teplo.

Od letošního roku platí povinnost uvádět údaje z energetického štítku v inzerci nemovitostí také pro realitní kanceláře. Klienti mají povinnost předat grafickou část průkazu nebo jeho kopii zprostředkovateli obchodu. Pokud to neudělají, musí realitní kanceláře v inzerátech uvádět nejhorší energetickou třídu. Od 1. ledna už musí mít průkaz o energetické náročnosti budovy zpracovaný všechny bytové domy s energeticky vztažnou plochou větší než 1500 m2.

Hypotéky stále atakují rekordy historicky nejnižších úrokových sazeb a žádný dramatický nárůst se neočekává ani v roce 2015. Letošní rok by navíc na poli poskytování těchto úvěrů mohl přinést jednu zásadní novinku. ČNB zvažuje zavedení omezení pro poskytovatele hypotečních úvěrů tak, aby nemohli půjčovat částky ve výši sta procent ceny zastavené nemovitosti.

autor: pis
Spustit audio