Samospráva Potštátu v okolí města nechce další větrné elektrárny, soukromý investor se bude bránit

31. březen 2022

Vedení Potštátu na Přerovsku nesouhlasí s výstavbou větrných elektráren v okolí města. Usilují o ni dva investoři. Se záměrem jednoho radnice nic nenadělá, protože dostal souhlas minulého vedení města. Proti plánu druhého chce ale bojovat. 

Na kopci nad Podštátem fouká v podstatě celý rok. „Proto se sem veškeré firmy cpou s větrnými elektrárnami,“ říká nezávislý starosta Potštátu René Passinger, který stojí na hřebeni Oderských vrchů. „Je to nejvyšší bod okolí, nějakých šest set metrů nad mořem,“ dodává.

Větrných elektráren stojí v Potštátu už pět a vznikne dalších pět. „Ty už nám vadit nemůžou, protože naši předchůdci podepsali smlouvu o spolupráci a my ji musíme dodržovat. Nemůžeme proti tomu nějakým způsobem víc bojovat,“ zmiňuje Passinger.

„Nedovolíme jim to tady postavit. Důvodem je osoba pana Trejbala, je to pro nás nekorektní firma.“
René Passinger, nezávislý starosta Potštátu

Jiná společnost chce ale postavit další dvě o kousek dál, a proti tomu už se vedení Potštátu rozhodlo bojovat. „Jde o pana Trejbala a firmu Roteko. Nedovolíme jim to tady postavit. Důvodem je osoba pana Trejbala, je to pro nás nekorektní firma. Dalším důvodem je, aby občané Lipné netrpěli hlukem, a jde taky o krajinný ráz, který by byl poškozený,“ doplňuje Passinger.

Josef Trejbal předseda představenstva společnosti Roteko Invest chce ale své elektrárny u místní části Lipná postavit za každou cenu. „Je to výjimečná oblast, zcela mimo vrcholky Krušných hor. Je to druhá nejlepší oblast v České republice,“ vysvětluje své důvody Trejbal.

Soukromý investor se klidně obrátí na soud

Zásadní teď bude rozhodnutí olomouckého krajského úřadu, který posuzuje záměr výstavby, tzv. EIu. „K řízení firmy Roteko Invest a. s. dosud nebylo doručeno žádné vyjádření, termín je do 21. dubna 2022, další postup v řízení se bude vyvíjet podle obsahu vyjádření,“ uvádí mluvčí olomouckého krajského úřadu Eva Knajblová.

V případě, že kraj stavbu elektráren neschválí, chce se společnost Roteko Invest bránit. „Obrátím se na soud,“ nekompromisně uzavírá předseda představenstva Josef Trejbal.

autor: kra
Spustit audio