Šantova ulice v Olomouci a okolí

18. listopad 2013

V pondělí 18. listopadu se v cyklu Němcí svědci historie vydáme na místo, kam před lety proudila řada lidí do práce, ale které na nějakou dobu osiřelo. Šantova ulice je zapadlou uličkou s činžovními domy a se zbytky staveb industriálních komplexů. Nachází se jižně od centra Olomouce.

Hlavní tok řeky Moravy se tu stýká s rozvětveným mlýnským potokem. V pravěku zde bývaly rybářské osady. Na počátku patnáctého století tu stál mlýn a dvůr, později se u nich vytvořila malá osada. Stará papírna se připomíná v roce 1505. V pečeti měla osada štěpený oválný štítek, v pravém poli byla orlice, v levém ryba.

V polovině osmnáctého století byla při stavbě bastionové pevnosti osada zbořena a místo ní byly vybudovány předsunuté forty zvané vodní pevnůstky. Kousek dál byla založena osada Nový svět. Pevnůstky chránily přístup k pevnosti z jihu a velmi se osvědčily v době obléhání Olomouce pruským králem Fridrichem II. Z bastionů byli ostřelováni Prusové z boku a dělostřelba jim způsobila velké škody.

Po roce 1920 tu židovští podnikatelé Heikornové postavili továrnu s názvem MILO - Mährische Industrie für Lebensmittel Olmütz (Moravský potravinářský průmysl v Olomouci). Za druhé světové války byl podnik zabaven a arizován, a vyráběl se tu třeba odvšivovací prášek pro Wehrmacht působící na východní frontě s názvem Russla. Později se zde dokonce vyráběly i součástky pro stíhačky Messerschmitt.

Po válce byl podnik znárodněn a produkoval tukové výrobky a později i kosmetiku. Název Šantovy ulice v poslední době proslavil velký obchodní dům, v němž najdeme i restaurace, bowling, kino a divadlo, a také diskuse o další zástavbě v okolí, především o stavbě výškové budovy Šantovka Tower.

My se zaměříme především na historii místa, prozradíme vám, kdo to byl Josef Šanta a povíme si také o drobné památce, která v nedávné době poblíž Šantovy ulice vznikla.

Poslouchejte cyklus Němí svědci historie v pondělí 18. listopadu.

autoři: Ján Kadlec , Aleš Spurný
Spustit audio