Sebeobrana není jen o fyzické obraně, ale taky o předcházení konfliktům, říká Lenka Zedková

Sebeobranu zvládne každý i bez extrémního drilu a posilování. Lenka Zedková pracuje s malými dětmi, mladými muži, ženami v produktivním věku, seniory, nevidomými a vozíčkáři. „Pomáhám svým klientům poznat jejich přirozenost. Velký důraz kladu na psychologické cviky a metody,“ říká.

Co dělat, když vám někdo v autobuse položí nečekaně ruku na stehno? Nebo vás někdo osahává na diskotéce? Případně za svými zády uslyšíte kroky. To jsou všechno modelové situace, se kterými se na kurzech sebeobrany pracuje.

Někteří lidé přicházejí za Lenkou Zedkovou ze zvědavosti. Ženy mnohdy z preventivních důvodů anebo proto, že za sebou mají zlou zkušenost. „Chválím je za jejich odvahu.  Za to, že jsou schopné o svém problému mluvit,“ zdůrazňuje. Pracuje s dětmi, které se ve škole potýkají se šikanou i s muži, kteří hodiny někdy berou jako sport. „Ale měla jsem klienta, kterého napadala a obtěžovala jeho vlastní žena. Moc mě potěšilo, když mi pak přišel poděkovat za pomoc.“

Dlouhá léta se Lenka Zedková věnuje japonskému bojovému umění Ju-Jitsu, je držitelkou černého pásku II. DAN a pracuje jako zkušební komisařka. „Mým mottem je: Respektuj sebe a budeš respektován,“ říká Lenka Zedková v rozhovoru, který si můžete právě poslechnout.

autor: voj
Spustit audio