Šetřit, nebo se zadlužovat?

18. únor 2015

Úspory prý už nejsou žádoucí, měli bychom více utrácet a investovat, tvrdí někteří bankéři. Naopak finanční poradci upozorňují na nutnost zdravého spoření a vytváření rezerv.

O spořicích účtech, ale i vhodných či nevhodných půjčkách můžete v pondělí 16. února po 10. hodině diskutovat s šéfredaktorem internetového serveru Měšec Daliborem Z. Chvátalem.

Proč není cílem centrální banky odměňovat spořivce? Protože úspory teď prý nejsou pro ekonomiku žádoucí.

Jak si vybírat ze spořicích účtů, když nás od nich někdy i přímo pracovníci banky za přepážkou odrazují? Je pravda, že jsme národem drobných střadatelů bez chuti se zadlužovat? A když už uvažujeme o půjčce, která je k tomu kterému účelu opravdu vhodná?

Dalibor Z. Chvátal se dlouhodobě věnuje tématům bankovnictví a pojišťovnictví. Zaměřuje se i na oblast platebních karet, které jsou pro něj zároveň koníčkem. „Mám jednu ženu, tři děti, 35 platných platebních karet a 37 bankovních účtů,“ říká o sobě Dalibor s nadsázkou. Chcete-li získat lepší přehled o bankovních produktech různého typu, poslouchejte pondělní Dobrou radu.

autor: pis
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.