Sidonie Nádherná jako jedna z prvních žen u nás řídila automobil. Byla také pravou femme fatale významných umělců

4. prosinec 2023

Baronka Sidonie Nádherná, na svou dobu nebývale moderní žena, se narodila 1. prosince 1885. Jako jedna z prvních žen u nás řídila automobil, touha po cestování ji zavedla do dalekých krajin a byla také pravou „femme fatale“ významných umělců.

Zámek Vrchotovy Janovice, který zvelebovala a milovala, navštěvovaly přední osobnosti: Reiner Maria Rilke, Karl Kraus nebo Max Švabinský. Osud se s ní ale nemazlil: otec jí zemřel na tuberkulózu, když byla ještě malá, bratr Jan spáchal sebevraždu, bratr Karel – dvojče – nepřežil banální operaci slepého střeva a manželství s hrabětem Maxem Thunem-Hohensteinem se záhy rozpadlo.

Za druhé světové války Vrchotovy Janovice zabrali nacisté, pak je vydrancovala sovětská vojska a zkázu dokonal komunistický převrat. Zlomená baronka jen s kufříkem nejnutnějších věcí tajně prchla do Velké Británie a zámek byl následně vyvlastněn.

Nedlouho nato zemřela na rakovinu plic – stovka vykouřených cigaret denně si vybrala svou daň. Teprve deset let po sametové revoluci byly barončiny ostatky převezeny na rodinný hřbitov ve Vrchotových Janovicích.

autor: Jitka Škápíková
Spustit audio