Silničáři začali s přeložkou silnice z Chromče do Postřelmova, práce v záplavovém území by měly být hotové do roku 2024

10. květen 2022

Na Šumpersku začala další důležitá dopravní stavba. Po loňském zahájení prací na obchvatu Bludova se dělníci pustili do přeložky silnice 1/11. Nový úsek za více než 300 milionů korun povede mezi obcemi Postřelmov a Chromeč. 

„Celá stavba bude na násypech, pořád se nacházíme v záplavovém území řek Desná a Morava,“ shrnuje ředitel krajské správy Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Martin Smolka.

Nová silnice z Postřelmova do Chromče bude navazovat na už rozestavěný obchvat Bludova. Z dopravně přetížené obce odvede auta a kamiony směřující na Hradec Králové a zpět. „Všechno vypadá tak, že by obě dvě stavby měly být zprovozněné ve stejný čas, což jsme od samého začátku chtěli,“ dodává Smolka.

„Ulehčí se i obcím Chromeč, Rovensko a dalším.“
Šéf ŘSD Radek Mátl

Jak doplňuje šéf ŘSD Radek Mátl na přeložku silnice čekaly kromě Bludova i další okolní obce. „Říkáme, že se v podstatě jedná o jihozápadní obchvat obce Bludov, tvoří to takový skelet obce. Zároveň to odvede tranzitní dopravu ze tří komunikací na novou kapacitní bezpečnou komunikaci. Takže se ulehčí i obcím Chromeč, Rovensko a dalším,“ uvádí Mátl.

Mezi ty patří třeba i Postřelmov. „Pro nás je to klíčová stavba, když si vezmete, že teď to není a všechna ta auta nám jezdí přes obec, odbočí na Chromeč a pokračují směr třeba Hradec, tak to jsou tranzity aut a aut. Nám to pomůže tím, že nám to přes ten střed hodně odlehčí,“ potvrzuje nezávislý starosta Postřelmova Jiří Pumprla.

Nová čtyřkilometrová silnice mezi Postřelmovem a Chromčí by měla být hotová v roce 2024. Stát má bezmála 320 milionů korun.

Spustit audio