Situace na Ukrajině se týká nás všech, je přesvědčená dobrovolnice Eva Krupařová

Vyslyšela výzvu neziskové organizace PřesHranice, která hledala řidiče schopné sednout do auta a odjet na slovensko-ukrajinskou hranici do obce Velké Slemence pro lidi prchající před válkou.

„Celá akce byla skvěle koordinovaná, věděli jsme přesně, koho budeme převážet,“ říká Eva Krupařová, která po třináctihodinovém čekání na přechodu přivezla České republiky paní Taťánu a její 14letou dceru. „Doma nechali tatínka a starší dceru, která se nedávno vdala a odmítla opustit novomanžela.“

Organizace PřesHranice v čele s Radimem Kupcem má obrovské zkušenosti s pomocí lidem žijícím v Koločavě, které se teď hodí. „Radil nám třeba, abychom na sobě měli viditelné jmenovky, abychom pro ty lidi byli konkrétní,“ říká dobrovolnice z Bystřice pod Hostýnem. Velmi oceňuje zázemí, které pro uprchlíky vzniklo na slovenské straně hranice s vytopenými stany a dostatkem občerstvení.

Teď už na hraniční přechod vypravuje organizace PřesHranice autobus, který denně přiváží okolo padesáti osob. „O všechny je pak postaráno dále. Přesouvají se na místa, kde je pro ně zajištěno ubytování,“ doplňuje Eva Krupařová, která je připravená lidem z Ukrajiny dále pomáhat.

Celé povídání s Evou Krupařovou ve Větrníku Českého rozhlasu Olomouc si poslechněte ze záznamu. 

autor: voj
Spustit audio