Skupina historického šermu Adorea byla i ve filmech. Pořád se musíme zdokonalovat, říká Tureček

Procestovali už téměř celou republiku, mnohokrát byli v zahraničí, ale na konci 90. let měli první vystoupení před diváky na hradech Helfštýně a Sovinci, na což se nedá zapomenout. „Vždycky se tam rádi vracíme,“ říká Martin Tureček.

Na hradě Helfštýně pořádají Festival vojenské historie, kam zvou špičku šermířských a vojenskohistorických spolků a sdružení. Letos v květnu proběhne už 12. ročník.

Adorea se zaměřuje na několik historických období, největší důraz ale klade na 16. století. „Používaly se tam staré a už i nové zbraně,“ vysvětluje spoluzakladatel a vedoucí skupiny Martin Tureček, jejíž členové to umějí s noži, dýkami, holemi, tesáky, jednoručními a dlouhými meči, kopími, rapíry i šavlemi.

„Pořád se učíme, musíme se zdokonalovat, jinak bychom neudrželi krok se špičkou,“ zdůrazňuje Martin Tureček. Choreografie pečlivě zkoušejí v tělocvičnách, o kterých mluví jako o laboratorním prostředí, protože v terénu, kde fouká, jsou tam nerovnosti povrchu, stromy apod. musejí všechno upravovat.

Adorea spolupracuje s kamennými divadly, mnohokrát se účastnila natáčení filmů, pohádek a seriálů, získala řadu ocenění. A stále hledá nové členy, kteří by měli stejnou vášeň pro historii, romantiku a zbraně a taky trpělivost, houževnatost a výdrž.

Celé povídání s Martinem Turečkem ve Větrníku Českého rozhlasu Olomouc si poslechněte ze záznamu. 

autor: voj
Spustit audio