Skupina netřídičů odpadu se zmenšuje, těší Janu Matzenauerovou z Odboru městské zeleně a odpadového hospodářství města Olomouce

31. říjen 2022

Olomoucký kraj se díky různým vzdělávacím aktivitám a mediální podpoře drží v třídění odpadu na prvním místě v republice. „Nahrává tomu i velký počet nádob, které mají lidé k dispozici,“ říká Jana Matzenauerová z Odboru městské zeleně a odpadového hospodářství města Olomouce.

Průměrná česká domácnost nejvíce produkuje papír a plasty. „Problémem je třeba složení a variabilita plastových obalů, která se mění. Objevují se barevnosti, které jsou zajímavé pro výrobce a zákazníky, ale problematické pro zpracovatele,“ říká vedoucí odboru městské zeleně a odpadového hospodářství magistrátu města Olomouce.

V ulicích stojí žluté, modré, zelené, bílé, šedé, oranžové, červené, hnědé kontejnery a nádoby na textil. „V Olomouci nově rozmisťujeme kontejnery na kovy, které jsou černé a mají šedé víko. Bohužel si je zatím občané pletou s popelnicemi na směsný odpad,“ upozorňuje Jana Matzenauerová.

„V Olomouci nově rozmisťujeme kontejnery na kovy, které jsou černé a mají šedé víko.“
Jana Matzenauerová z Odboru městské zeleně a odpadového hospodářství města Olomouce.

Jedna z posluchaček si stěžovala na to, že v jejich obci veškerý vytříděný odpad nakládají do jednoho nákladního auta a odvážejí na skládku. Jana Matzenauerová jí vysvětlila, že se firma chová v rozporu se zákonem a poradila, aby se obrátila na tamní obecní úřad.

Třiďte odpad, má to smysl! Snižujeme uhlíkovou stopu, šetříme vodu i spotřebu elektrické energie. Navíc podle už schválené novely bude od roku 2030 zakázáno skládkování.

Kompletní rozhovor s Janou Matzenaurovou v pořadu Dobrá rada si poslechněte ze záznamu.

Spustit audio