Slunce svítí, chuť na zmrzlinu roste. Jak se vyrábí ta řemeslná? Vysvětlil majitel zmrzlinárny v Olomouci

23. duben 2025

Největší audioportál na českém internetu

Výběr ve zmrzlinárně ve Ztracené ulici v Olomouci | Foto: Sabina Müllerová

Slunce svítí, chuť na zmrzlinu roste. Jak se vyrábí ta řemeslná? Vysvětlil majitel zmrzlinárny v Olomouci

Jaro už je v plném proudu. To poznáme nejen na zahrádkách, na polích a loukách, ale také v ulicích. Za slunečného počasí potkáte malé i velké se zmrzlinou.

Jak probíhá výroba jedné příchutě zmrzliny a co tento proces všechno obnáší? Jaký je rozdíl mezi řemeslnou zmrzlinou a tou obyčejnou? A kde berou zmrzlináří inspiraci k novým přichutím?

Nejen na to odpovídal Vít Nágl, majitel zmrzlinárny ve Ztracené ulici v Olomouci. Taky jsme se zeptali kolemjdoucích, jakou zmrzlinu mají nejraději.

Vít Nágl, majitel zmrzlinárny ve Ztracené ulici v Olomouci

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify nebo Apple iTunes.

autor: Sabina Müllerová

Mohlo by vás zajímat

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.