Slyšeli jste o rozmazleném mozku a zkratce H.N.U.S.? Využívají jich odborníci na závislosti

29. prosinec 2022

V kontextu léčby a následné péče o závislé je doslova každá rada radou velmi cennou. Kdo je motivován, naladěn, vytrvá, je připraven překonat mnoho těžkých chvil a pokušení či dokonce mnohé zásadní momenty v životě změnit, má prý větší naději, má dobře nakročeno.

Čtěte také

„Je-li například alkohol v jakékoli podobě a množství dostupný, potom je bohužel malá šance, že to klient vydrží, že se udrží a alkoholu se netkne,“ čerpá ze zkušenosti terapeuta a adiktologa Mgr. Edmund Wittmann. Vede doléčovací sekci olomouckého P-centra, tedy tu část  zařízení, která se věnuje následné péči o klienty po základní, prvotní léčbě závislosti. Při doléčování jde především právě o to, jak vytrvat, vydržet bez závislosti, bez recidivy, přesněji relapsů.

Rozmazlený mozek

„Je to tak dané a přirozené, že člověk a jeho mozek si postupně doslova zvykne, že závislý řeší stres, nápory na tělo i duši, stavy veselí, ale i tísně opojením či opíjením – alkoholem jakožto berličkou, jen zdánlivým řešením všech situací,” popisuje terapeut. Nebezpečí je pak nadosah – kdo tvrdí, že je schopen si pohlídat „únosnou” míru, buďto lže sobě i okolí, anebo netuší, jak nebezpečné a zrádné je závislým se stát.

„Je-li například alkohol v jakékoli podobě a množství dostupný, potom je bohužel malá šance, že to klient vydrží, že se udrží a alkoholu se netkne.“
Edmund Wittmann

H.N.U.S.

„Někdy klienty za účelem zapamatování a uplatnění v životě nabádáme, aby si dávali pozor, zda nejsou v situaci a ve stavu rizikové pro pití, tedy v situaci Hladovění, Naštvání, Únavy a konečně Samoty, izolace, osamění. I akronym H.N.U.S. by tedy leckomu mohl napomoci vydržet, varovat se sáhnutí po alkoholu, po té okamžité berličce, jen zdánlivém kamarádovi...

„Toto, plus ona snadná dostupnost alkoholu či svůdné a lákavé situace jsou totiž rizikovými faktory pro závislost i pro relaps – návrat závislosti,” upozorňuje Wittmann.

autor: Bořek Volný
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.