Snažit se pochopit ruskou mentalitu nedoporučuji, říká Juraj Mikúš

Stačí mu, když vejde do dveří a cítíte respekt. Útočník Juraj Mikúš má prostě hokejovou postavu a jako letní posila Olomouce začíná být tahounem týmu. Během druhé poloviny října se prodral na čelo kanadského bodování a usedl i před náš mikrofon.

Rodák ze Skalice naskočil do slovenské extraligy v den svých 17. narozenin a hned dal gól. O rok později si ho vybral Montreal Canadiens. „To byl můj sen, tenhle tým je v NHL naprosto jedinečný, vše se tam točí kolem hráčů, popularita hokeje je nedostižná,“ přiznává Mikúš.

Rok v mládežnickém týmu měl výborný, v 60 zápasech zaznamenal 29 branek a 42 asistencí, ani to ale na vstup do hráčského kádru vysněného mužstva nestačil. Z nastalé kocoviny, kdy měl chuť s hokejem praštit, ho vyléčil hokejový kníže Žigmund Pálffy.

„Žigi se rozhodl dohrát kariéru ve Skalici. Pro mě to je hokejový bůh. Pamatuju si, jak jsem mu na prvním tréninku nebyl schopen přihrát, jak jsem byl vyklepaný,“ vzpomíná Juraj. Naštěstí se rychle otřepal a za jedinou sezónu zaznamenal 31 gólů a 59 asistencí, tedy rekordních 90 bodů.

Ani druhý pokus o vstup do NHL, tentokrát v Los Angeles, se nepovedl a Mikúš zvolil druhý extrém, ruskou KHL. „Snažit se pochopit Rusy nemá cenu, prostě musíte dělat to, co řeknou. Přemýšlet nad tím je zbytečné,“ usmívá se dnes Juraj.

Nakonec přišla další parádní sezona v Popradu, která vyvrcholila účastí na pro Slováky stříbrném MS 2012. „V přípravě jsme všechno prohráli, ale na šampionát přijelo několik hvězd z NHL a trenér Vůjtek to dokonale namixoval,“ přiblížil svůj dosavadní vrchol Mikúš.

Po vleklých zdravotních problémech letos v létě podepsal smlouvu v Olomouci, kde už pár let působí také jeho bratr Tomáš. Vše se teprve rozbíhá, ale vypadá to, že by tahle sezona mohla patřit zase jednou mezi ty lepší v kariéře Juraje Mikuše. Pro Moru by to bylo skvělé.

Spustit audio