Sobotní Noční linka: Mění se na stáří osobnost člověka?

4. květen 2019

Změnila se vám, či vašim blízkým, s věkem povaha? Nebo se spíše jen zvýraznily a prohloubily některé vlastnosti?

Stane se z bouřliváka ke konci života rozvážný klidný chlapík? Z panovačné semetriky tichá hodná paní? Nebo naopak z milé slečny ježibaba, která trápí celou rodinu? To, zda se s léty mění povaha, je téma, které zajímá čím dál více vědců. Třeba výzkumníci z Univerzity v Edinburghu zjistili, že mezi dospíváním a stářím nastanou v lidské duši obrovské změny. Že náporu věku odolávají jen dvě vlastnosti a to svědomitost a temperament.
Na jedné straně se zdá být logické, že se člověk s věkem mění. Zejména současná generace seniorů prožila život plný změn. Mnozí pamatují válku, období nedostatku, pak naopak období obrovského rozvoje včetně takzvané digitální revoluce. Na straně druhé většina psychiatrů a psychologů tvrdí, že mnoho lidských vlastností se věkem nemění, jen se prohlubují.
Je velice zajímavé zkoumat, proč jsou někteří lidé s přibývajícími roky moudřejší, ale jiní spíše naopak, zkrátka, jaké změny stáří přináší.

autor: zos
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.