Sokoli v Jeseníkách v tomto roce vyvedli 32 mláďat. Jde o třetí nejvyšší počet za bezmála 25 let

6. srpen 2024 12:30

Populaci sokola stěhovavého se v Jeseníkách v posledních letech daří. V nejvyšších moravských horách žije víc než dvacet párů těchto dravců. Letos vyvedly 32 mláďat, což je třetí nejvyšší od roku 2000.

„Je to skvělá vyhlídka, to mají tihle ptáci rádi. My ho (sokola, pozn. red.) v současné době nevidíme, ale je pěkný den, takže ptáci mohou kroužit poměrně vysoko,“ říká Petr Šaj z Agentury ochrany přírody a krajiny. „Nicméně je to historické hnízdiště pro tento druh. Potkává se tady zájem ochrany přírody, hnízdění kriticky ohroženého druhu a je to zároveň skála, kterou využívají horolezci,“ dodává Šaj.

Podle něj vyvedli letos sokoli v Jeseníkách mimořádný počet mláďat. „Letošní rok byl asi třetím nejúspěšnějším v 24leté novodobé historii hnízdění tohoto druhu v Jeseníkách. Bylo vyvedeno 32 mláďat, což si myslím, že je velmi slušné číslo,“ uvádí Šaj.

Ničitelem hnízd bývá kuna

V posledním roce ale zahynuly i čtyři dospělé sokolice. Část z nich zabili predátoři. „Máme zdokumentováno opakované zlikvidování toho hnízdění v jakékoliv fázi, ať už to je na vejcích nebo u malých mláďat, nebo i u starších mláďat. V našich podmínkách je nejčastějším přirozeným predátorem kuna, ať už kuna skalní nebo kuna lesní,“ zmiňuje Šaj.

Petr Šaj z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR

Ochránci přírody se snaží vzácným dravcům pomáhat. Podle Pavla Jurky z Agentury ochrany přírody a krajiny ale negativních vlivů od lidí příliš není.

„Ty lokality nejsou tak snadno dostupné, nejsou navštěvované širokou veřejností. A pokud už by se jednalo o nějaké období, kdy je návštěvnost silnější, tak tu lokalitu opatříme cedulemi, kde vysvětlujeme, že tam je hnízdiště sokola, že není vhodné tam vstupovat a opatříme to páskou,“ vysvětluje Jurka.

Můžeme očekávat, že počet 22 až 23 párů nemusí být konečný.
Petr Šaj z Agentury ochrany přírody a krajiny

Podle Šaje se může počet párů sokolů v Jeseníkách ještě i mírně zvýšit. „Můžeme očekávat, že počet 22 až 23 párů nemusí být konečný. Ale nemyslím si, že by to rostlo nějak zásadně,“ uzavírá Šaj.

Vedle více než dvaceti párů žijí v Jeseníkách i volní sokoli, kteří dosud žádný pár nevytvořili.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související