Soudy evidují sedm stížností na průběh voleb v Libereckém kraji

10. říjen 2022 13:12

Krajský soud v Liberci bude řešit pět stížností. Ke třem oznámením z Velkých Hamrů a jednomu Pulečného přibyla stížnost z obce Bezděz. Další dvě stížnosti z Benešova u Semil prověřuje Krajský soud v Hradci Králové.

Čtěte také

Soudy obdržely celkem sedm stížností na průběh letošních komunálních voleb v Libereckém kraji.

Nejnovější stížnost z Bezdězu podalo sdružení Bezděz krásnější a veselejší, které ve volbách získalo jeden mandát. Zbylých šest získala kandidátka Pro Bezděz.

Podle mluvčí libereckého soudu Karolíny Francové stěžovatel namítá, že při zpracování hlasovacích lístků došlo k jejich nesprávnému vyhodnocení a že ze strany vítězného sdružení byla volební kampaň vedena nedovoleným způsobem.

Dříve podané tři stížnosti se týkají Velkých Hamrů na Jablonecku, kde si voliči vybírali ze čtyř kandidátek. Ve městě s 2 600 obyvateli vyhrálo uskupení Hamrováci 2010 se starostou Jaroslavem Najmanem, když získalo osm z 15 míst v zastupitelstvu. Stěžovatelé možnou manipulaci s hlasy vyvozují z výsledků dalších dvou kandidátek. Starosta města už dříve pro ČTK jakékoliv ovlivnění voleb či nestandardní počínání v komisích při sčítání hlasů odmítl.

V Pulečném nedaleko Jablonce nad Nisou, kde žije bezmála 500 obyvatel, o přízeň voličů usilovalo pět kandidátek. Do sedmičlenného zastupitelstva se dostali kandidáti ze čtyř a vyhrála Dámská 7 s třemi mandáty. Stížnost podalo neúspěšné uskupení Obec pro občany, které nezískalo ani jediný.

„Je namítáno, že způsob vytištění volebního lístku znevýhodňoval strany na zadní straně listu a že do volební komise nebyl připuštěn zástupce strany Obec pro občany. Stěžovatel se též domnívá, že volební komise nesečetla hlasy na zadní straně volebního listu a že došlo k pochybení při sčítání hlasů pro jednoho z kandidátů," dodala mluvčí Francová.

Hradecký soud obdržel dvě stížnosti kvůli volbám v Benešově u Semil, v jedné se navrhovatel domáhá přepočítání hlasů pro jednoho z kandidátů a druhá žaloba je formulována jako žádost o přepočítání výsledku voleb. V obci s 850 obyvateli o 15 míst v zastupitelstvu usilovala čtyři uskupení. O 36 hlasů tam volby vyhrála kandidátka TJ Benešov u Semil, která získala 1 597 hlasů a šest mandátů. Druhé bylo uskupení SDH Benešov u Semil se ziskem 1561 hlasů, což stačilo na pět míst v zastupitelstvu.

V roce 2018 soudy v Libereckém kraji zkoumaly 18 stížností na průběh voleb. Všechny návrhy byly následně zamítnuté.

autoři: Jiří Jelínek , reČRoL | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související