Sportovní právo neslouží jen vrcholovým sportovcům

9. březen 2016
Právní poradna

Se vzrůstající oblibou sportu se zvyšuje zájem lidí o mladé právní odvětví – sportovní právo. To se dnes už zdaleka nezabývá jen potřebami vrcholových sportovců nebo sportovních klubů, ale má své důležité místo i v oblasti amatérského sportu.

„Sportovní nabídka je dnes hodně široká. Ve sportovních odvětvích je velká konkurence. Se svými klienty řeším hráčské smlouvy, ale také například smlouvy nájemní. V současnosti spolupracuji například s tenisovou akademií, atletickou akademií i fotbalovými kluby. Sportovní právo se neustále vyvíjí v souvislosti s rozvojem nových sportovních aktivit. Přibývá například závodů na in-line bruslích, populární jsou maratony, takže organizátoři těchto akcí, ale i samotní sportovci se o právní stránku sportu zajímají čím dál více,“ říká advokátka Pavla Kosíková.

Sportovní právo není v současné době samostatným právním odvětvím. Je oblastí zabývající se řešením různých typů právních úkonů souvisejících se sportem a je docela obtížné jej přesně zařadit, protože zasahuje do práva občanského, pracovního, obchodního, ale také do práva trestního.

Je správné, že organizátoři závodů v orientačním běhu požadují po nás účastnících podpis, že běháme na vlastní nebezpečí? Je pravda, že můj syn, který si v posilovně způsobil zlomeninu, nemá nárok na odškodnění?

Na tyto i další dotazy posluchačů odpovídala advokátka Pavla Kosíková v Právní poradně Českého rozhlasu Olomouc.

autor: pis
Spustit audio