Správný kominík musel být vždy hubený, mrštný a tak trochu horolezec, říká Jaroslav Fiala, nestor českého kominictví

Pružnost kominíků byla vždy nasnadě. „Aby se vlezl do průlezného komína a mohl jej ručně vyškrabat, vyčistit a vymést,“ říká Jaroslav Fiala starší, nestor českého kominictví.

Ve škole premiant třídy podědil lásku k řemeslu po tátovi. Ještě dnes vzpomíná na svůj kominický křest a první průlezný komín ve staré sladovně a po té v pekárně.

Od roku 1989 byl Jaroslav Fiala jedním z organizátorů celostátního kroužku kominíků, kterým chtěli napodobit podobné organizace fungující v Německu. V roce 1993 stál u zakládání Společenstva kominíků v Olomouckém kraji a byl jeho prvním cechmistrem. Kominické řemeslo předal i svým synům a říká, že svoji profesi by neměnil.

Proč přinesli odborné vymetání komínů do Čech a v 16. století Italové? A jak se vlastně topilo a vařilo před tím? Proč kominíci dříve chodili v pantoflích, co je to šorna a proč se nesměl prát kominický oblek? A jakou má kominictví budoucnost v době fotovoltaiky a tendencí k zelené energii?

Poslechněte si rozhovor s kominíkem Jaroslavem Fialou starším, který byl hostem ve studiu Českého rozhlasu Olomouc.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Větrník najdete i na webu Českého rozhlasu Olomouc nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související