Už dvoumilimetrová vrstva sazí a dehtu v komíně může způsobit požár, varuje kominík Petr Fiala

25. červenec 2023

Jak tomu předejít? „Dejte si vyčistit a zkontrolovat komíny už teď na jaře, protože předejdete řadě nebezpečných situací a vyhnete se tradičnímu podzimnímu časovému presu kominíků, kteří pak v diářích marně hledají volné okénko pro řešení nenadálé situace,“ nabádá Petr Fiala, cechmistr Společenstva kominíků Olomouckého kraje.

Vytápění pevnými palivy je stále jedním z nejvýznamnějších zdrojů, které znečišťují naše ovzduší. Pokud ale majitelé kotlů, krbů nebo kamen budou dodržovat zásady správného vytápění, je možné jejich dopad na kvalitu ovzduší snížit na minimum. Třeba jen tím, že budou topit správně a také nechají technický stav a provoz svých spalovacích zdrojů na pevná paliva zkontrolovat odborníkem, který nejen, že je zkontroluje, ale také poradí.

Zapište si termín září 2024

Kominík Petr Fiala dále upozorňuje, abychom v hlavě jako červenou kontrolku měli datum září 2024. Právě od začátku tohoto měsíce bude v rodinných domech, bytových domech a ve stavbách pro rodinnou rekreaci zakázáno provozovat nejstarší a nejméně ekologické kotle, tedy spalovací zařízení horší než 3. třídy.

Zda konkrétní kotel těmto podmínkám vyhovuje, i to majitelé zjistí při kontrole odborníkem.  A pozor. Výměnu zastaralého kotle není dobré odkládat. Naopak je vhodné ji řešit co nejdříve, protože otálením riskujete, že výměnu starého kotle nestihnou odborníci, pod náporem zakázek, u vás včas provést.

A navíc, Ministerstvo životního prostředí ve spolupráci se Státním fondem životního prostředí ČR a krajskými úřady spustí v dubnu dalšího kolo dotací na nové kotle pro nízko příjmové domácnosti a seniory. Včasným řešením si tedy zvyšujete šanci získat dotaci na nový, ekologický kotel.

Pořad Dobrá rada můžete ve vysílání Českého rozhlasu Olomouc poslouchat a ptát se hostů nově každé úterý od 10:04.

Spustit audio